Novosti / Objavljeno: 9.11.2017.

Osam nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta splitskoj Operi i Baletu

Osam nominacija za Nagradu hrvatskog glumišta splitskoj Operi i Baletu

Za svaku od kategorija kazališnog stvaralaštva za koje će biti dodijeljene nagrade nominirani su po troje umjetnika ili produkcija. Među nominiranima za nagradu za najbolje operno dirigentsko ili redateljsko ostvarenje, koja se dodjeljuje bijenalno, imena su Krešimira Dolenčića za nagradu predloženog za režiju opere Seviljski brijač Gioachina Rossinija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića na 63. Splitskom ljetu, a i Ozrena Prohića za režiju opere Turandot Giacoma Puccinija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića na 62. Splitskom ljetu. Opera HNK Split zavrijedila je dvije nominacije i u kategoriji za najbolju opernu žensku ulogu, gdje su nominirane Diana Haller za ulogu Rosine u operi Seviljski brijač Gioachina Rossinija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Krešimira Dolenčića na 63. Splitskom ljetu, te Lana Kos za ulogu Elvire u operi Ernani Giuseppea Verdija pod dirigentskim vodstvom Ive Lipanovića, u režiji Giancarla del Monaca.

Za nagradu za najbolju baletnu produkciju nominirana je predstava Derviš i smrt na glazbu Gorana Bojčevskog u koreografiji i režiji Igora Kirova. U kategoriji najboljih muških uloga u baletnim predstavama sva trojica nominiranih iz baletnih su predstava našeg kazališta: Nikša de Marchi za ulogu vještice Madge u baletu La Sylphide na glazbu Hermana Severina Løvenskiolda u koreografiji i režiji Karine Elver prema Augustu Bournonvilleu; Tomislav Petranović za ulogu Ahmeda Nurudina u baletu Derviš i smrt; te, Artjom Žusov za ulogu Jamesa u baletu La Sylphide.

Balerina Baleta HNK Split Matea Milas nominirana je za Nagradu Hrvatskog glumišta za izuzetno ostvarenja mladih umjetnica u baletnoj umjetnosti za ulogu Effy u baletu La Sylphide.

Čestitamo svima nominiranima!