Novosti / Objavljeno: 23.5.2018.

Filharmonija budućnosti petu godinu zaredom na kraju koncertne sezone

Filharmonija budućnosti petu godinu zaredom na kraju koncertne sezone

U prvom dijelu koncerta solističke nastupe učenika Glazbene škole pratit će Orkestar HNK Split. Prva na programu je izvedba Introdukcije i teme s varijacijama za obou i orkestar op. 102 Johanna Nepomuka Hummela uz solistički nastup mladog oboiste Ivana Baričevića. Slijede arije: Che faro senza Euridice iz opere Orfej i Euridika Ch.W. Glucka; Habanera Carmen iz opere Carmen G. Bizeta, te Serenada J. Hatzea, a izvest će ih mezzosopranistica Ivona Bosančić Lasić. Nakon pauze orkestri HNK Split i Orkestar Glazbene škole Josipa Hatzea, ujedinjeni u Filharmoniju budućnosti izvest će Prvu simfoniju u C-duru, Op.21 Ludwiga van Beethovena.

Ivan Baričević je rođen 2000. godine u Heidelbergu u Njemačkoj. Redoviti je učenik Glazbene skole Josipa Hatzea od 2012.godine, u klasi prof.Sanje Milić. Od 2015. je i redoviti učenik Prve gimnazije; jezičnog odjeljenja gdje je kao i u glazbenoj školi treći razred. Sudjelovao je na mnogobrojnim natjecanjima i stekao različite nagrade od kojih je najznačajnija prva nagrada na Državnom natjecanju u Zagrebu gdje je i osvojio Oskara znanja kao laureat natjecanja. Sudjelovao je i na drugim natjecanjima gdje je ostvarivao uspješne rezultate (HDGPP, Woodwind&Brass Varaždin, Daleki akordi). Redoviti je član školskoga puhačkog orkestra te je sudjelovao na brojnim projektima poput Filharmonija budućnosti, koncerta u Stuttgartu te dva mjuzikla.

Ivona Bosančić Lasić rođena je 1995. u Splitu. Godine 2013. završava opću gimnaziju Marko Marulić i upisuje Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. U rujnu 2014. upisuje pripremnu glazbenu školu Josipa Hatzea u klasi prof. Sanje Erceg Vrekalo i te godine osvaja prve nagrade i prva mjesta na međunarodnim natjecanjima Lazar Jovanović u Beogradu i Lav Mirski u Osijeku, te drugu državnu nagradu u Dubrovniku. Iduće godine ponovno osvaja prve nagrade na istim natjecanjima i na međunarodnom natjecanju Daleki akordi u Splitu. Godine 2017. osvojila je prvu nagradu i prvo mjesto na državnom natjecanju u Zagrebu, čime postaje laureat pjevačkih kategorija i osvaja Oskar znanja. Višestruko je surađivala s orkestrom srednje GŠ Josipa Hatzea s kojim je u nekoliko navrata nastupala u Njemačkoj, Španjolskoj i Splitu, pod ravnanjem maestra Jure Bučevića. U travnju 2018. osvaja prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi '18. Pohađala je seminare opernih solistica Valentine Fijačko Kobić, Eve Vlahove, Martine Gojčete Silić i Snežane Brzaković. Od studenog 2015. redovita je vanjska suradnica opernog zbora HNK Split. 

Uroš Lajovic, proslavljeni slovenski dirigent, skladatelj i glazbeni pedagog orkestrom je prvi put ravnao 1965. Karijeru je počeo kao asistent dirigenta (1971 - 1978), a zatim i kao stalni dirigent Slovenske filharmonije (1978 - 1991). U razdoblju od 1974. do 1976. bio je šef dirigent Komornog orkestra RTV Ljubljana, a istu je dužnost od 1979. do 1981. obnašao ravnajući Simfoničarima RTZ-a. Komorni ansambl Slovenicum utemeljuje 1988. i kao umjetnički ravnatelj vodi sve do 2001. Od 2001. do 2006. bio je šef dirigent Beogradske filharmonije. Do danas je ravnao mnogim praizvedbama djela suvremenih skladatelja, a osim standardnoga koncertantnoga i simfonijskoga repertoara, ravnao je i izvedbama 90-ak opera. Nastupao je s najuglednijim orkestrima bivše Jugoslavije te gostovao diljem Europe, u Rusiji, Turskoj, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini, Tajvanu, Južnoj Koreji i Kolumbiji.