Novosti / Objavljeno: 31.7.2020.

Ero s onoga svijeta, naša najpopularnija opera u Vrlici, na svom izvorištu

Ero s onoga svijeta, naša najpopularnija opera u Vrlici, na svom izvorištu

Uz Miljenka Đurana u naslovnoj ulozi dovitljivog seljaka Miće, koji se pretvara da je nekakav Ero koji je došao s drugoga svijeta,u solističkim ulogama nastupit će Mate AkrapTerezija KusanovićAntonija TeskeraMarko Lasić Tea Požgaj. Skladatelj Jakov Gotovac i književnik Milan Begović izmaštali su zabavnu i duhovitu operu, u svijetu najizvođeniju hrvatsku operu, remek-djelo za koje od pozornice u Vrlici nema autentičnije ambijentalne pozornice. Česma, zvana i Vrilo je izvor potoka u šumi u jugozapadnom dijelu Vrlike. Kao mjesto okupljanja i druženja imala je i ima značajnu ulogu u životu Vrličana pa je inspirirala velikog hrvatskog književnika i dramatičara Milana Begovića za maštoviti libreto Ere s onoga svijeta.

Premijerno postavljena u studenom 2001. Ero s onoga svijeta najdugovječnija je predstava splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, izvedena 77 puta do sada na matičnoj i gostujućim pozornicama. U Vrlici je prvi put postavljena 2003. i tako je uspostavljena tradicija koja se, ovisno o mogućnostima, poštivala skoro svake godine. Predstojeće uprizorenje pokraj vrličke česme bit će tako 14. izvedba naše najpopularnije opere na njenom izvorištu. Pod ravnanjem Harija Zlodre i ove godine uživat ćemo u izvedbi vrsnih solista, Zbora i Orkestra HNK Split, te plesača KUD Jedinstvo. Uz Miljenka Đurana u naslovnoj ulozi u solističkim ulogama nastupit će Mate AkrapTerezija KusanovićAntonija TeskeraMarko Lasić Tea Požgaj.

 

Osim dirigenta Zlodre i redatelja Dolenčića, autorski tim predstave čine i: scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Danica Dedijer, koreograf Luciano Perić, zborovođa Frane Kuss te oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.