Novosti / Objavljeno: 17.10.2020.

Francuzica na IX. Bobijevim danima smijeha

Francuzica na IX. Bobijevim danima smijeha

 

Francuzica, drugi dramski tekst, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split Ilije Zovka, u režiji i izvedbi dramskih prvaka Snježane Šiškov Sinovčić i Trpimira Jurkića igrala je na drugom festivalskom danu IX. Bobijevih dana smijeha, festivala komedije s kojim, već tradicionalno, glumačka družina Histrion otvara svoju kazališnu sezonu. Festival je posvećen velikom Histrionu Josipu Bobiju Marottiju te ove godine donosi 14 različitih komedija iz cijele Hrvatske. Predstava koja je svoju premijeru imala na 66. Splitskom ljetu te je na istome nagrađena Juditom za najbolje umjetničko ostvarenje, duhovita je i topla ljudska priča o zamjeni identiteta i zabavnim nesporazumima koji iz nje proizlaze. 

Osim HNK Split, na festivalu sudjeluju još i Teatar & TD s predstavom Ćelava pjevačica Eugenea Ionesca u režiji Hrvoja Korbara, Ne daj se, njofra KG Lectiruma, Kerempuhovi Gruntovčani, kao i predstava karlovačkog GK Zorin dom A.jmo p.robat Čehova, Boeing Boeing vinkovačkog GZ Joza Ivaković i Legenda o svetom Muhli u izvedbi ZGK Komedija. Teatar Rugatino gostuje s predstavom Boksačko srce, HNK Osijek sa Školom za žene i Višnjikom (koprodukcija s GDK Gavella), Histrioni s predstavom Mačak u vreći. Na repertoaru je i predstava HNK Zagreba Znaš ti tko sam ja, kao i koprodukcija koprivničkog Ludens teatra i Teatra Exit Kraljevstvo moje(za početnike).

Festival završava u petak, 30. listopada, svečanom dodjelom nagrada IX. Bobijevih dana smijeha, nakon čega slijedi još jedna izvedba predstave Gle, kako dan lijepo počinje.