Novosti / Objavljeno: 18.10.2020.

Lepurica odgođena, umjesto nje igra Francuzica izvan konkurencije

Lepurica odgođena, umjesto nje igra Francuzica izvan konkurencije

Zbog bolesti glumca iz ansambla, predstava Lepurica, koja je 20. listopada trebala igrati u konkurenciji 30. Marulićevih dana odgođena je, a umjesto nje će na drugom festivalskom danu igrati predstava Francuzica izvan konkurencije. Svečano otvaranje festivala kao i dodjela nagrada Ministarstva kulture Republike Hrvatske Marin Držić za dramski tekst održat će se u već najavljeno vrijeme, a nakon dodjele igrati će Francuzica u režiji i izvedbi dramskih prvaka Hrvatskog narodnog kazališta Split Snježane Šiškov Sinovičić i Trpimira Jurkića.

Francuzica, drugi dramski tekst Ilije Zovka, prerano preminulog glumca Hrvatskog narodnog kazališta Split, praizveden je 2005. na našoj Sceni 55, uz veliki uspjeh kod kritike i publike. Zovko je za ulogu u toj predstavi zaslužio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje 16. Marulićevih dana. Petnaest godina kasnije, kao svojevrsni hommage našem glumcu i dramatičaru, ali i zbog svoje publike, u novoj se produkciji vraćamo starom tekstu.
Na površini duhovita, naizgled svakodnevna ljudska priča o zamjeni identiteta i zabavnim nesporazumima koji iz nje proizilaze, u svojoj je suštini dubinska analiza ljudskih odnosa u suvremenom, otuđenom svijetu i potrebi ljudi za „srodnom dušom“. Iako ova drama ne pretendira na velike teme, već se bavi sasvim malim ljudskim strahom, strahom od dugo očekivane sreće, njeni dometi su itekako značajni. Pobijediti strah, dati šansu samom sebi, usuditi se napraviti onaj presudan korak ka sreći, ka ispunjenju - blago je koje su sputani strahom ispustili mnogi.