Novosti / Objavljeno: 19.10.2020.

Svečano otvaranje 30. Marulićevih dana: Nakon dodjele nagrada Marin Držić igra Francuzica

Svečano otvaranje 30. Marulićevih dana: Nakon dodjele nagrada Marin Držić igra Francuzica

 

Na javni poziv za Nagradu za dramsko djelo Marin Držić za 2019. godinu prijavljeno je 59 dramskih tekstova koji su iznimno raznoliki u svim elementima: od žanrovskih odrednica, forme, tema, do narječja i kvalitete. Tradicionalno, svečana dodjela nagrada održava se tijekom otvorenja Festivala hrvatske drame Marulićevi dani. Dobitnicima se tom prigodom uručuju brončane skulpture akademskog kipara Damira Mataušića, a predviđeno je i javno čitanje prvonagrađenog dramskog teksta, koje će se na ovim Marulićevim danima održati u srijedu, 21. listopada u 12 sati na Sceni 55 Hrvatskog narodnog kazališta Split. 

Nakon dodjele nagrada, na velikoj sceni HNK Split igrat će nagrađena predstava Francuzica, u režiji i izvedbi Snježane Šiškov Sinovčić i Trpimira Jurkića. Francuzica, koja je na 66. Splitskom ljetu premijerno prikazana publici te ujedno i nagrađena Juditom za najbolje umjetničko ostvarenje, igrat će izvan konkurencije, kao dio popratnog programa festivala. 

Nagradu za dramsko djelo Marin Držić Ministarstvo dodjeljuje u svrhu poticanja hrvatskog dramskog i kazališnog stvaralaštva. Pod tim imenom Nagrada se dodjeljuje od 1991. godine, a prethodila joj je Stimulacija za dramsko stvaralaštvo. Stručno povjerenstvo pri Ministarstvu, sastavljeno od tri ugledna kulturna djelatnik, donosi odluku o nagrađenim tekstovima kojim Ministarstvo dodjeljuje novčane nagrade te se obvezuje sufinancirati postavljanje na scenu.