Novosti / Objavljeno: 14.12.2021.

Preminuo je Ranko Tihomirović

Preminuo je Ranko Tihomirović

Rođen 1951. u Čakovcu, glumu je diplomirao na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a usavršavao se i na odjelu drame Cornell University (SAD). Od 1977. pa do 1988. u stalnom je angažmanu u Drami HNK Split gdje je tumačio brojne, pa i najveće, uloge dramskog repertoara kao što su, primjerice, Othello u istoimenoj tragediji Williama Shakespearea i Don Jere u Gloriji Ranka Marinkovića. U Splitu je, i nakon što je postao član zagrebačkog kazališta Komedija, tumačio lik  gazde Pere Markovića u produkciji operete Ive Tijardovića Spli'ski akvarel iz 1991.

Najveći je dio karijere ostvario u kazalištu Komedija, gdje je djelovao najveći dio svoje karijere, sve do umirovljenja. Osim velikog broja uloga u matičnom i drugim kazalištima, uloga na filmu i televiziji, sinhronizirao je više od stotinu likova u raznim animiranim filmovima i serijama po čemu je, vjerojatno, rekorder među hrvatskim glumcima.

Ranka Tihomirovića pamtit ćemo kao dragog prijatelja i umjetnika koji je cijelog života ostao u duši veliki, zaigrani, dobrodušni dječak iskrenog širokog osmijeha.