Novosti / Objavljeno: 9.3.2022.

Najavljena autorska večer uglednog klarinetista i skladatelja Ante Grgina

Najavljena autorska večer uglednog klarinetista i skladatelja Ante Grgina

Na programu su Grginove skladbe: Little story (Mala priča) za flautu i gudače, Varijacije na temu čardaša za klarinet i orkestar, Laura – Fantazija za trubu i orkestar, te Concertino za sopran saksofon i orkestar. Ante Grgin rođen je 1945. u Kaštel Novom. Nakon osnovnog i srednjeg obrazovanja u Splitu odlazi na studij u Beograd, gdje studira u klasi renomiranog klarinetista Bruna Bruna. Glazbenu akademiju u Beogradu završava 1969., a poslijediplomski studij 1972. godine,s najvišim ocjenama. Od kraja šezdesetih godina prošlog stoljeća počinje graditi iznimnu izvođačku karijeru. Brzo je prepoznat i na međunarodnoj sceni kao vrhunski virtuoz svog instrumenta. Nastupa u prvom redu kao solist, ali i kao komorni i orkestralni glazbenik, svirajući prvi klarinet Beogradske filharmonije i drugih uglednih ansambala. Skladanjem se bavi od mladosti, kada nastaju njegova prva djela. U fokusu njegovih interesa su puhački instrumenti. Sklonost slobodnoj formi, tonalna harmonija, utjecaj jazza, ali i balkanskih ritmova, te virtuozna melodijska kvaliteta, koja do maksimuma ističe karakter zadanog instrumenta, glavne su osobitosti njegova skladateljskog rukopisa. Kombinacija jazza i popularne glazbe s klasičnim glazbenim nasljeđem u glazbi Ante Grgina pokazuje srodnost s glazbom nekih od najvećih skladatelja američkog kontinenta, poput Gershwina ili Bernsteina, ali važni su i utjecaji ranijih majstora, poput Mozarta ili Rossinija.

Na medijskoj konferenciji u atriju HNK Split predstavljen je predstojeći koncert. „Mislim da će splitska publika imati jednu pravu splitsku večer, od umjetnika koji zaslužuju da ih čuje publika koja je dugo čekala ovaj više puta odgađani koncert. Mislim tu prije svega na skladatelja Antu Grgina ali i na ove sjajne mlade glazbenike koje ćemo čuti kao soliste na preksutrašnjem koncertu“, uvodno je istaknuo intendant Srećko Šestan. „Veselim se koncertu, tome što će publika upoznati dio opusa Ante Grgina, veselog i energičnog glazbenika i čovjeka. Ostvaruje se ono o čemu sam mnogo puta maštao kad bih gledao kako članovi Bečke filharmonije javno nastupaju kao solisti, a to je da i glazbenici iz našeg orkestra dođu na taj nivo da se pokažu kao solisti ili članovi manjih ansambala. Jako sam ponosan na svakog od ovdje prisutnih solista iz našeg orkestra kao i na dragog kolegu Gordana Tudora“, kazao je ravnatelj Opere HNK Split maestro Jure Bučević. Dirigent koncerta, maestro Ivo Lipanović: „Grginova glazba je očaravajuća. Stilski je to revijska glazba, na tragu Artie Shawa, s elementima jazza, jako pitka i virtuozna. Sretan sam što nastupaju naši glazbenici i što smo u prilici pokazati kakve snage, kakve kapacitete u našem orkestru imamo. Ponavljam, to je virtuozna glazba kod izvedbe koje su mnogi veliki majstori imali problema. Praizvest ćemo simfoniju koja se zove Jedina, ali vjerujem da ćemo Antu Grgina nagovoriti da napiše još koju.“

„Jako sam uzbuđen i zahvalan zbog toga što će ovaj koncert biti konačno, nakon dvije odgode, izveden u ovom krasnom kazalištu. Iskreno sam oduševljen ovim sjajnim mladim glazbenicima koji će nastupiti kao solisti. Svirao sam s mnogim odličnim glazbenicima pa imam pravo reći kako sam oduševljen načinom na koji Ante, Andrea, Lenko i Gordan izvode moja djela. U Simfoniji u trećem stavku pojavljuje se, kao posebno iznenađenje jedna prava diva s baladom za sopran, vokalizom. Riječ je, jasno, o Antoniji Teskeri. Tu vokalnu baladu ubacio sam po uzoru na Mahlera. Neizmjerno sam zahvalan što se ovo ostvaruje u mome gradu u koji sam 1952. godine, kao mali Kaštelanin došao u glazbenu školu. Tako je započeo moj glazbeni put. Do danas je, iz hobija, nastalo 113 kompozicija, od toga 26 s orkestrom. Kažem iz hobija jer sam na početku bio pomalo potcjenjivan od kolega skladatelja. No, na koncu su moja djela bila puno češće izvođena od njihovih“, između ostalog rekao je skladatelj Ante Grgin.

„Iznimna mi je čast to što sam dio ovog projekta. Otpjevat ću vokalizu s prekrasnim frazama koja je tako lijepa da bi je svaka sopranistica željela otpjevati“, izjavila je sopranistica Antonija Teskera. „Mala priča za flautu i gudače je predivna kompozicija koja ima lirskih dijelova i valcer, i iznimna mi je čast na kojoj sam zahvalna maestru Lipanoviću, maestru Grginu i kazališnoj upravi na ukazanom povjerenju. Sigurna sam da će to biti koncert za pamćenje“, rekla je flautistica Andrea Jelavić. „Kao klarinetist i mlađi kolega profesora Grgina želim apostrofirati kako se radi o glazbenom čarobnjaku, o velikom klarinetskom i skladateljskom autoritetu. Mislim da sam spreman odsvirati Čardaš i da je pred nama jedan izniman koncert“, rekao je klarinetist Ante Jelinčić. Trubač Lenko Markusović: „Izvođenje glazbe profesora Grgina je za nas glazbenike, prije svega, jako osvježavajuće nakon simfonijskih i opernih programa s kojima se mi, glazbenici iz orkestra, najčešće susrećemo. Muzika je jednostavna s aspekta glazbenog doživljaja slušatelja koji će je zacijelo doživjeti vrlo opušteno i, u tom smislu, to je značajna novost.“ „Na jednom od natjecanja na kojima sam u djetinjstvu nastupao čuo sam Temu s varijacijama maestra Grgina koju je izvodio naš kolega klarinetist. Nisam tad znao ništa o maestru Grginu ali sam trčao za kolegom kako bih došao do tih nota i odsvirao ih na saksofonu. Dakle, prvo moje iskustvo s Grginovom glazbom u meni je probudilo želju da tu muziku sviram. Nekih 25 godina poslije, nakon što mi je maestro Grgin posvetio nekoliko kompozicija imam priliku u Splitu izvesti njegov Concertino za sopran saksofon i orkestar. Izuzetno sam ponosan i veseo što mogu svirati u teatru kojeg volim i posjećujem od ranog djetinjstva“, zaključio je saksofonist Gordan Tudor.