Novosti / Objavljeno: 20.5.2022.

U jedinstvenom projektu Filharmonija budućnost snage ujedinjuju učenici glazbene škole i profesionalni glazbenici

U jedinstvenom projektu Filharmonija budućnost snage ujedinjuju učenici glazbene škole i profesionalni glazbenici

Ponovno će zajedno muzicirati orkestar učenika Glazbene škole Josipa Hatzea i Orkestar HNK Split, a kao solisti predstavit će se učenici Ivan Lukas (tuba), Tina Hrga (oboa) i Josipa Kordić (violina).

Projekt Filharmonija budućnosti zamišljen je kao transmisija znanja u kojoj profesionalni glazbenici djeluju kao mentori učenika u njihovu sticanju znanja o interpretaciji kanona klasične literature. Do sada su izvedbama ravnali dirigenti kao što su maestri Pavle DešpaljIvo LipanovićJure BučevićFrane KussBenjamin BaylUroš Lajovic i GiannaFratta.

Koncert će otvoriti uvertira operi Moć sudbine Giuseppea Verdija pod vodstvom Jakova Jurića, vanjskog suradnika Glazbene škole Josipa Hatzea u kojoj vodi Simfonijski, Gudački i Puhački orkestar, a diplomu dirigenta stekao je na bečkom konzervatoriju Richard Wagner u klasi prof. Christiana Schulza, koji na koncertu preuzima dirigentsku palicu nakon njega. U prvom dijelu koncerta predstavit će se učenici Škole kao solisti uz Orkestar HNK Split. Tubist Ivan Lukas iz klase prof. NikolajaDrongovskija izvest će Koncert u d-molu, op. 9 br. 2 TomasaAlbinonija, oboistica Tina Hrga iz klase prof. Sanje Milić publici će se predstaviti prvim stavkom Prvog koncerta za obou i orkestar u d-moluLudwiga AugustaLebruna, za koji je sama napisala kadencu, a violinistica Josipa Kordić iz klase prof. Tanje Čudine Bratković prvim stavkom Petog koncerta za violinu i orkestar u a-moluop. 37HenrijaVieuxtempsa. U drugom dijeluprograma učenici Josipa Hatzea popunit će redove orkestralnih dionica te uz profesionalne glazbenike izvesti Divertimento za gudački orkestar u F-duru, KV 138 Wolfganga Amadeusa Mozarta i Boléro Mauricea Ravela.

Projekt je jedinstven u Hrvatskoj, a o sličnim praksama u Austriji maestro Schulz kaže: „Kao glavni tajnik Austrijske glazbene mladeži sudjelujem na brojnim projektima koji spajaju djecu i mlade s profesionalnim glazbenicima. Brucknerov orkestar iz Linza surađuje s učenicima gornjoaustrijskih glazbenih škola, a moj kolega iz SAD-a dovodi mlade glazbenike u Austriju kako bi svirali s profesionalnim orkestralnim glazbenicima. Međutim, ovakav koncept u kojem učenici nastupaju kao solisti uz profesionalni orkestar, zatim popunjavaju redove orkestralnih dionica, a prilika se daje i mladim dirigentima, jedinstven je zbog trodimenzionalnosti. Drago mi je što sam njegov dio te sa zadovoljstvom promatram članove opernog orkestra kako sa strpljenjem brinu o mladim glazbenicima.“

„Svaki koncert je izazov, a Filharmonija budućnosti više je od toga.“, ističe ravnateljica Glazbene škole Josipa Hatzea Vesna Alebić te dodaje: „Ona je svečanost glazbe u zajedništvu mladih i odraslih. U svijetu naše Škole ona je praznik. Najbolji među jednakima ove godine pozornicu dijele s pomlađenim orkestrom Kazališta i vrsnim pedagogom, glazbenikom i dirigentom Christianom Schulzom. Duboko sam i iskreno zahvalna svima koji su prepoznali značaj Filharmonije budućnosti i svima koji su u njoj na bilo kakav način sudjelovali ili će tek sudjelovati.“