Predstave / Koncert Objavljeno: 28.6.2022.

Sanjarenje

Sanjarenje

Umjetnice Katarina Krpan i Katarina Kutnar o svojoj suradnji : 

„Naša suradnja započela je 2018. godine kada je skladatelj Berislav Šipuš snimao nosač zvuka sa svojim djelima Zajedno/Together, te nas odabrao da snimimo njegovu kompoziciju Tri kratke priče iz slijepe šume. Nakon toga, u rujnu 2018. nastupile smo na natjecanju Ferdo Livadić, na kojem smo pobijedile i dobile nagradu za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora, i to baš Šipuševih Triju kratkih priča. Dobitnice smo, uz naše kolege i skladatelja Berislava Šipuša diskografske nagrade Porin za album godine upravo za navedeni nosač zvuka. Svirale smo recitale na Osorskim glazbenim večerima, u Primoštenu, Grožnjanu, Zagrebu te na televizijskim gostovanjima, poput nastupa u emisiji Dobro jutro Hrvatska, prijenosa Božićnoga koncerta u HAZU-u 2020. godine te u direktnom prijenosu dodjele nagrade Porin u Osijeku 2022. godine. Nakon vrlo uspješne promocije našeg prvog nosača zvuka #kkkk Sanjarenje/Daydream izdavača Cantus d.o.o. u ožujku 2022. godine nominirane smo za diskografsku nagradu Porin u svim kategorijama klasične glazbe. 

Program:

Jean Sibelius: Berceuse

Frano Parać: Sonata za violinu i glasovir
Adagio Sostenuto - Allegro / Allegro / Con Vigore 

Claude Debussy: Clair de Lune (Mjesečina, iz Suite bergamasque | Moonlight) 

*** 

César Franck: Sonata za violinu i klavir u A-duru (u povodu 200. obljetnice rođenja)
Allegretto ben moderato / Allegro / Ben moderato: Recitativo-Fantasia / Allegretto poco mosso 

 

 

KATARINA KUTNAR violinu je započela učiti na GU Elly Bašić u klasi prof. Helene Žubrinić i kod prof.Marine Sorokowe na Hochschule u Beču. Diplomirala je  godine 2017. u klasi prof. Leonida Sorokowa na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Usavršavala se zatim kod prof. Leonida Sorokowa,V. Balžalorskog, M. Žepića,V.Smailović – Huart, Y.Yordanove, E. Epstein, F.Eichhornna, te Benjamina Schmidta.

Usavršavala se  na Hochschule Franz Liszt u Weimaru u klasi prof. Friedemanna Eichhorna, sa profilom komorne glazbe. Od 2020. godine studentica je I postgradute studija na Mozarteumu u Salzburgu u klasi profesora Lavarda Skou Larsena.

Dobitnica je mnogih glazbenih nagrada i priznanja, među kojima se kao posljednje ističu: Nagrada Ferdo Livadić na Samoborskim glazbenim večerima kao i nagrada za najbolju izvedbu hrvatskog autora Berislava Šipuša, Nagrada Darko Lukić za 2018. godinu,  4. nagrada na Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml godine 2017., nagrada HDS-a Stjepan Šulek za izvedbu Introdukcija i rondo capriccioso C.Saint Saensa uz simfonijski orkesstar Sondershausen 2017.g, Rektorova nagrada za izvedbu violinskog koncerta u D-duru P.I.Čajkovskog sa Zagrebačkom filharmonijom  2017.godine, nagrada HGM-a Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2016. godine, 1. nagrada na Hrvatskom natjecanju glazbenih umjetnika Papandopulo i posebna nagrada za izvedbu djela B. Papandopula (2016.g), 1. nagrada na 3. International Danube Instrumental Competition  u okviru 10. internationalnog Donau -festa na natjecanju sveučilišnih predstavnika podunavskih zemalja u Ulmu u Njemačkoj (2016.), Dekanova nagrada za 2016. godinu, 1.nagrada na Međunarodnom natjecanju Bistrički zvukolik i nagrada apsolutnog pobjednika 2015.godine, pobjeda u finalu Hrvatskog izbora mladih glazbenika za natjecanje Eurovizije te predstavljanje Hrvatske 2012. godine u Beču.

Kao solistica nastupala je uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar HRT-a, Simfonijski orkestar Muzičke akademije, Dubrovački simfonijski orkestar, Hrvatski komorni orkestar, Simfonijski orkestar Hradec Kralove u Češkoj, Sarajevski orkestar festivala “Muzika na žici”, Jena Philharmonie, Simfonijski orkestar Sondershausena u Njemačkoj i komorni orkestar Slovenske filharmonije. Mnoge nastupe ostvarila je kao članica Zagrebačkih solista kao i Hrvatskog baroknog ansambla.

Članica je komornih ansambala Metamorphosen  BerlinSplendor baroque ansambla, s kojima  je nastupala na koncertima i festivalima u dvoranama kao što su Elbphilharmonie Hamburg te Berlinska filharmonija.

Od veljače 2021. članica je austrijskog okteta Oberton String Octett.

 

KATARINA KRPAN diplomirala je i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Vladimira Krpana, a usavršavala se i magistrirala na Conservatoire de Musique (Lausanne) pod vodstvom prof. J. F. Antoniolija. Priredivši niz zapaženih recitala, nastupa uz simfonijske i komorne orkestre te večeri komorne glazbe, Katarina Krpan se zarana uvrstila među vodeće hrvatske koncertne umjetnike. O njezinu nemalom međunarodnom ugledu svjedoče pozivi renomiranih festivala kao i brojni koncerti održani u velikim glazbenim središtima Europe, Sjeverne i Južne Amerike, Australije i Afrike. Pored nastupa ostvarenih uz pratnju Zagrebačkih solista, Zagrebačke filharmonije i Simfonijskog orkestra HRT-a, koncertirala je i s brojnim inozemnim orkestrima. Na koncertnom podiju nastupala je pod vodstvom najistaknutijih hrvatskih dirigenata, ali je u domovini i svijetu isto tako surađivala s inozemnim dirigentskim uglednicima. Zavidan tonski arhiv Katarine Krpan sadrži brojne studijske snimke ostvarene za najznačajnije hrvatske, švicarske i talijanske radio-televizijske kuće, ali i nekoliko kompaktnih ploča realiziranih za domaće i inozemne diskografske etikete. U dosadašnjoj aktivnosti glazbenica je uz intenzivnu umjetničku karijeru u zemlji i inozemstvu razvila i onu pedagošku te pokazala izrazit smisao za odgoj mladih glazbenika, posebno posvećujući pozornost njihovu sveobuhvatnom obrazovanju. Studenti Katarine Krpan dobitnici su velikog broja nacionalnih i međunarodnih nagrada.

Osobito je izražen njezin umjetnički interes za glazbu 20. stoljeća, kojoj posvećuje veliku pozornost, posebno hrvatskoj glazbenoj tvorbi. Katarina Krpan, naime, veliku pozornost poklanja sustavnom promicanju novije hrvatske glazbene literature, pa je s uvjerenjem i kompetentno praizvela i studijski snimila doista impresivan niz recentnih klavirskih skladbi, koje su joj – potaknuti pravim umjetničkim dosluhom – podjednako često posvećivali i nadareni početnici i doajeni hrvatskog skladanja (npr. Milko Kelemen, Berislav Šipuš, Mladen Tarbuk...).

Uvjerenje u nužnost promicanja nacionalnog glazbenog stvaralaštva prenosi i na studente, pa je s tom nakanom 2010. utemeljila HR PROJEKT koji okuplja učenike glazbenih škola i studente Muzičkih akademija različitih katedri sa ciljem rada na djelima hrvatskih autora i njihova izvođenja na koncertima diljem zemlje i inozemstva, a s istim ciljem sve više izgrađuje i suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži. Nagrade koje je dosad stekla afirmiraju vrijednost njezinih aktivnosti. To je Rektorova nagrada iz doba studija, Nagrada Hrvatskoga glazbenog zavoda (1992.), Nagrada Ivo Vuljević Hrvatske glazbene mladeži (1992.), Nagrada Kluba sveučilišnih nastavnika za najboljeg znanstvenog novaka (2001.), Nagrada Mai Musical Festivala Mai Musical (Tergnier, 2003.), Nagrada Vatroslav Lisinski Hrvatskog društva skladatelja (2013.), Nagrada Milka Trnina Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (2013.), Nagrada Neven Festivala Sv. Marka (2014.) i Plaketa Grada Zagreba (2014.). Voditeljica je ljetne pijanističke škole Međunarodnog kulturnog centra hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu. Redovita je profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, voditeljica izbornog kolegija Suvremena glazba za klavir te voditeljica Vijeća za poslijediplomske studije Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu. Niz godina djelovala je kao gost profesor na Akademiji Steinway u Veroni (Italija).

Tagovi: Krpan i Kutnar koncert 68. Splitsko ljeto