Novosti / Objavljeno: 18.7.2022.

"Prapovijesna i suvremena" priča o čipki i čipkarstvu u plesnoj predstavi riječkog Baleta

"Prapovijesna i suvremena" priča o čipki i čipkarstvu u plesnoj predstavi riječkog Baleta

Gostovanje riječkog nacionalnog kazališta još je jedan od rezultata sporazuma o stalnoj suradnji hrvatskih nacionalnih kazališta potpisanom prošle godine.

Inspiraciju za balet Čipka Maša Kolar pronašla je u nacionalnoj povijesnoj tradiciji i folkloru, od tradicionalnih obrta izrade čipke u Hrvatskoj, povijesnih zapisa o čipkarstvu, života čipkarica, paške nošnje do folklorne glazbe, postavljajući pitanje koliko je to nasljeđe danas važno i kako ono može pronaći suživot sa suvremenim društvom. „Čipka je za mene priča plesa, plesa koji ne koristi prostor kao neku popratnu okolnost, on se bavi prostorom koji tako prestaje biti sredstvo za ostvarenje plesa postajući subjektom i temom izvedbe. Gledajući tako, jasno je da se struktura čipke i njena transpozicija u plesnu umjetnost može gledati kao 'ples u prostoru', ali i kao 'prostor u plesu'“, kaže koreografkinja i nastavlja: „U slučaju koreografije Čipke događa se upravo obrnuto, prostor kroz svoje prostorne puteve, koje preslikavam iz strukture paške čipke, ulazi u plesače i u nas gledateljice i gledatelje zajedno s njima. Ovom opsjednutošću prostorom i uzajamnim djelovanjem prostora i njegovih subjekata stvara se vizija koreografije i na koncu sama koreografija.

„Tema Čipke je iskonski prapovijesna, ali i suvremena, jer u svojem bogatom izražajnom duhu obnavlja misao mudrosti i nasljeđa kao što i postavlja aktualna i suvremena pitanja estetike i inspiracije univerzalnom ljepotom i harmonijom“, kaže skladateljica Tena Novak Vincek. „S obzirom na razumijevanje osnovne koreografske ideje i formi koje se mogu primijeniti kako u čipkarenju ili koreografiranju, tako i u komponiranju (ponavljanje motiva i tema, kružne i spiralne forme), sam proces i tijek stvaranja glazbe za balet Čipka uglavnom je tekao inspirativno i spontano, a kao svoju okosnicu koristi ljestvice, motive i ostale izraze s područja Balkana, ali i šire.“

U predstavi igraju: Soyoka Iwata, Maria del Mar Hernandez, Marta Kanazir Bagadur, Ksenija Krutova, Maria Matarranz de las Heras, Laura Orlić, Michele Pastorini, Tilman Patzak, Nicola Prato, Tea Rušin, Leonardo de Santis i Ali Tabbouch. Osim koreografknje Maše Kolar i skladateljice Tene Novak Vincek autorski tim predstave čine i dramaturška i koreografska asistentica Maja Marjančić, scenografkinja i kostimografkinja Petra Pavičić te oblikovatelj svjetla Saša Fistrić.