Novosti / Objavljeno: 9.11.2012.

Proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov u ulozi Zrinjskog

Proslavljeni makedonski bariton Boris Trajanov u ulozi Zrinjskog

Svjetski poznati bariton Boris Trajanov tumačit će naslovnu ulogu u izvedbama opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, koje su na programu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta 10, 12. i 14. studenog. Predstavu, koja je premijerno postavljena na sceni splitskog teatra u veljači prošle godine, režirao je Krešimir Dolenčić, a predstojećim će izvedbama ravnati maestro Robert Homen.

Svjetski poznati bariton Boris Trajanov tumačit će naslovnu ulogu u izvedbama opere Nikola Šubić Zrinjski Ivana pl. Zajca, koje su na programu splitskog Hrvatskog narodnog kazališta 10, 12. i 14. studenog. Predstavu, koja je premijerno postavljena na sceni splitskog teatra u veljači prošle godine, režirao je Krešimir Dolenčić, a predstojećim će izvedbama ravnati maestro Robert Homen.

Boris Trajanov makedonski je bariton s blistavom karijerom, koju je počeo graditi 80ih godina prošlog stoljeća na opernim scenama bivše Jugoslavije, da bi je s velikim uspjehom nastavio na međunarodnim pozornicama zabilježivši do danas oko 900 nastupa širom svijeta tumačeći bogat repertoar od čak 41 baritonske uloge iz svjetske operne literature. Između ostalog, smatraju ga jednim od najboljih tumača uloge Scarpije u Puccinijevoj operi Tosca. Dobitnik je brojnih uglednih priznanja, a njegovo se djelovanje ne ograničava samo na umjetničku sferu, pa je 2005. tako proglašen i veleposlanikom UNESCO-a s naslovom „Umjetnik za mir“ zbog svoje izuzetne pjevačke karijere i nastojanja u promicanju ljudskih vrijednosti. Predstojeći nastupi u Zrinjskom njegovo su drugo pojavljivanje pred splitskom publikom u istoj ulozi, budući da je legendarnog hrvatskog bana već utjelovio na Splitskom ljetu 1991.

Ulogu Eve tumačit će Terezija Kusanović, kao Jelena nastupit će Valentina Fijačko i Božena Svalina, ulogu Gašpara Alapića tumačit će Mate Akrap, Lovro Juranić bit će Vladimir Garić, Vuk Paprutović Miroslav Ljubičić, dok će Sulejman Veliki biti operni nacionalni prvak Ivica Čikeš. U ostalim ulogama bit će Vinko Maroević, Špiro Boban, Zdeslav Petrašić, Tonči Banov, Teo Turk, Zlatko Aurelio Kokeza, Marko Lasić, te Zbor, Orkestar i Balet HNK Split.

Zajčeva opera Nikola Šubić Zrinjski najpopularnije je domaće glazbeno-scensko djelo. Još od zagrebačke praizvedbe prije 135 godina, svojim domoljubnim emocionalnim nabojem, ali i svojom glazbenom i dramaturškom kvalitetom, Zrinjski je zauzeo posebno mjesto među hrvatskim operama. S libretom naslonjenim na povijesni događaj iz 16. stoljeća, kada je junačkom smrću hrvatske posade utvrde Siget osujećen turski pohod prema Beču, koji je s vremenom poprimio značaj i dimenzije nacionalnog mita i sama opera, čije su glazbene vrijednosti neprijeporne, postala je mnogo više od samo još jednog opernog naslova. Ili, po riječima maestra Borisa Papandopula: „Postoje opere i postoji Zrinjski“.

Boris Trajanov, makedonski operni bariton, rođen je 1959. u Ljubljani. Tijekom bogate karijere zabilježio je preko devet stotina nastupa, između ostalog u brojnim opernim kućama i na koncertnim pozornicama u Njemačkoj, Italiji, Austriji, Francuskoj, Norveškoj, Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama, Južnoj Africi, Rusiji, Izraelu, Brazilu, Južnoj Koreji, Švicarskoj, Nizozemskoj, Mađarskoj, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, te Makedoniji. Na njegovom repertoaru je 41 baritonska uloga.

Solo pjevanje Boris Trajanov diplomirao je na Fakultetu glazbene umjetnosti u Skopju, a magistrirao je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi Biserke Cvejić. Od ključnog značaja za njegovo formiranje kao opernog pjevača bio je studij s ocem Gogom Trajanovim u Skopju, te u Beogradu sa Biserkom Cvejić i s Pier Mirandom Ferrarom u Milanu. Osim glazbe diplomirao je i na Fakultetu matematike u Novom Sadu. Prvi profesionalni angažman bio mu je u skopskom Makedonskom narodnom teatru, gdje 1986. bilježi i prvi nastup u Straussovoj opereti Ciganski barun. Nakon toga, njegova se karijera na prostoru bivše Jugoslavije razvija velikom brzinom. Redaju se nastupi na opernim pozornicama u Zagrebu, Novom Sadu, Splitu, Rijeci, Ljubljani, Mariboru ...

Glazbeni kritičari u Jugoslaviji ističu kako se radi o izvanserijskom umjetniku kojemu predstoji velika karijera na svjetskim pozornicama. U tom ranom razdoblju svoje karijere, 1991. godine, Boris Trajanov nastupa i u Splitu. Tumačio je tada, u predvečerje rata, u atmosferi snažnog emocionalnog nacionalnog naboja, upravo ulogu Zrinjskog u kojoj će se sada ponovo pokazati splitskoj publici nakon više od dvadeset godina. Kritičar Slobodne Dalmacije tom je prilikom ustvrdio: „Senzacionalan je bio učinak Borisa Trajanova u naslovnoj ulozi. (...) To je bila interpretacija i kreacija koja je uzbudila publiku, koja je motivirala soliste i ansamble.“

Neposredno nakon tog splitskog nastupa Boris Trajanov započinje svoju međunarodnu karijeru angažmanom u njemačkoj operi Badische Staatstheater Karlsruhe gdje postaje prvi bariton. Nakon što se tamo etablirao kao prvi bariton, uspješno nastupa i u drugim njemačkim opernim kućama. Od 1995. Trajanov proširuje svoju umjetničku aktivnost izvan Njemačke nastupajući u kazalištima u Zapadnoj Europi i drugim kontinentima. Rujna 1996 zbog obimnosti svojih angažmana prelazi u status slobodnog umjetnika. Slijede zapaženi nastupi širom svijeta i suradnja s nekim od najvećih dirigentskih i solističkih imena glazbenog svijeta. Boris Trajanov važi za jednog od najboljih interpreta uloge Scarpije u Puccinijevoj operi Tosca.

U svojoj je karijeri dobio brojne nagrade i priznanja, prve još 1985. kada je još kao student pjevanja dobio prvo republičku, pa onda i saveznu nagradu kao najbolji student glazbe u Makedoniji i Jugoslaviji. U veljači 2005. u Velikoj dvorani UNESCO-a u Parizu, glavni ravnatelj UNESCO-a Koïchiro Matsuura svečano je proglasio Borisa Trajanova doživotnim veleposlanikom UNESCO-a s naslovom Umjetnik za mir zbog njegove izuzetne karijere velikog opernog pjevača kao i zbog njegovih napora u promicanju ljudskih vrijednosti. Prije nekoliko godina na zahtjev Vlade Republike Makedonije Boris Trajanov se osobno angažirao na jačanju kulturnog života, visokog obrazovanja i ekologije u Makedoniji. Zbog svega toga, kao i njegove međunarodne umjetničke karijere, prije nepunih mjesec dana Vlada Republike Makedonije dodijelila mu je najvišu državnu nagradu za životno djelo "11. Oktomvri".

Izvedbe 10. i 12. studenog započinju u 19:30, a ona 14. studenog u 18h.