Novosti / Objavljeno: 27.3.2013.

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan kazališta

Svjetski dan Kazališta obilježava se 27. ožujka u dramskim kazalištima širom svijeta. Tako će večeras, uoči večerašnje izvedbeJesenje sonate Ingmara Bergmana na Sceni 55 nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak pročitati prigodne poruke, koju svake godine pišu istaknuti i ugledni kazališni umjetnici. Ove je godine poruku publici i kazalištarcima svijeta uputio Dario Fo, talijanski glumac, dramatičar i redatelj, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Poruku koja se, pored ove svjetske, čita u hrvatskim kazalištima napisala je hrvatska teatrologinja i kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević.

Svjetski dan Kazališta obilježava se 27. ožujka u dramskim kazalištima širom svijeta. Tako će večeras, uoči večerašnje izvedbe Jesenje sonate Ingmara Bergmana na Sceni 55 nacionalna dramska prvakinja Zoja Odak pročitati prigodne poruke, koju svake godine pišu istaknuti i ugledni kazališni umjetnici. Ove je godine poruku publici i kazalištarcima svijeta uputio Dario Fo, talijanski glumac, dramatičar i redatelj, dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Poruku koja se, pored ove svjetske, čita u hrvatskim kazalištima napisala je hrvatska teatrologinja i kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević.

Svjetski dan kazališta obilježava se, u organizaciji Međunarodnog kazališnog institute (ITI) već 50 godina na današnji dan u kazalištima širom svijeta. Taj je datum odabran na 9. svjetskom kongresu Međunarodnog kazališnog instituta (ITI), održanom 1961. a povezan je s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. Popis autora poruka za Svjetski dan kazališta jedan je od najimpresivnijih popisa poznatih imena iz svijeta kazališta.

Dario Fo, jedan od najizvođenijih suvremenih dramskih autora u svijetu, svestrani genij suvremenog kazališta, ali i istaknuti politički activist u svojoj poruci konstatira kako se zbog današnje krize “glumci i družine susreću s teškoćama u pronalaženju kazališnih scena i publike” … “Vlastodršci, dakle, više nemaju problema s nadzorom nad onima koji se izražavaju kroz ironiju i sarkazam, budući da glumci nemaju prostora ni gledališta kojima bi se obraćali.” Poruku završava zaključkom: “Zato je jedino rješenje za krizu nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizirati velika hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.”

Teatrologinja i kazališna kritičarka dr. sc. Sanja Nikčević, redovna je profesorica teatrologije na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, predsjednica Hrvatskog društva kazališnih kritičara i teatrologa te savjetnik za Europsku kazališnu nagradu. U svojoj poruci ističe kako kazalište ne odumire ni nakon 25 stoljeća trajanja “…Zato što živa riječ sa scene dotiče nas koji sjedimo u gledalištu, sjedimo otvorenih očiju, ušiju i duše. (…). I zato, dragi umjetnici” zaključuje dr. Nikčević “kad god počnete pisati novi komad, čitati novi tekst tražeći ulogu za sebe, ili razmišljati o temi koju želite režirati – sjetite se nas: očiju i ušiju ali i duša onih što sjede u gledalištu.”

Predstava Jesenja sonata Ingmara Bergmana na Sceni 55 HNK Split 27. ožujka započinje u 20 sati.