Novosti / Objavljeno: 27.3.2013.

Čitanjem poruke Darija Foa obilježen Svjetski dan kazališta u HNK Split

Čitanjem poruke Darija Foa obilježen Svjetski dan kazališta u HNK Split

„Jednom davno, vlast je svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada.“ Tim riječima Darija Foa, talijanskog glumca, dramatičara i redatelja i nobelovca započela je čitanje njegove poruke glumica Zoja Odak, nacionalna dramska prvakinja, a prije početka večerašnje izvedbe predstave splitskog Hrvatskog narodnog kazališta SplitJesenja sonata. Povod je bio Svjetski dan kazališta koji se od 1961, na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) obilježava 27. ožujka u teatrima širom svijeta.

„Jednom davno, vlast je svoju nesnošljivost prema ljudima od teatra izrazila tako što ih je istjerala iz grada.“ Tim riječima Darija Foa, talijanskog glumca, dramatičara i redatelja i nobelovca započela je čitanje njegove poruke glumica Zoja Odak, nacionalna dramska prvakinja, a prije početka večerašnje izvedbe predstave splitskog Hrvatskog narodnog kazališta Split Jesenja sonata. Povod je bio Svjetski dan kazališta koji se od 1961, na inicijativu Međunarodnog kazališnog instituta (ITI) obilježava 27. ožujka u teatrima širom svijeta.

Tom se prilikom publici sa scene čitaju poruke najuglednijih svjetskih kazališnih umjetnika. U svojoj poruci Fo, jedan od najizvođenijih suvremenih dramskih autora u svijetu, svestrani genij suvremenog kazališta, ali i istaknuti politički aktivist, prisjetio se vremena protureformacije “koja je naredila ukidanje svih kazališnih prostora, osobito u Rimu, gdje su bili optuženi za vrijeđanje Svetoga grada.“ Danas glumci i glumačke družine, ovaj put zbog krize, sve teže pronalaze prostor i publiku. Zato je jedino rješenje za krizu, zaključuje Dario Fo „nadati se da će se protiv nas i protiv mladih koji žele naučiti kazališno umijeće organizirati velika hajka: nova dijaspora glumaca koja će svakako, iz nametnutih okolnosti, izvući nezamislive prednosti za novo kazalište.“

Gledalište Scene 55 bilo je potpuno ispunjeno, kao i na svim dosadašnjim izvedbama dramske predstave HNK Split Jesenja sonata Ingmara Bergmana u režiji Darija Harjačeka i izvedbi glumaca Brune Bebić, Andree Mladinić, Trpimira Jurkića i Zorane Kačić.