Novosti / Objavljeno: 7.4.2013.

Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet na bosanskohercegovačkoj mini-turneji

Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet na bosanskohercegovačkoj mini-turneji

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split Djevojčice ne bi trebale igrati nogometsuvremene katalonske dramatičarke Marte Buchace gostovat će od 11 – 13. travnja u Zenici, Tuzli i Sarajevu. Bosanskohercegovačka mini-turneja prvo je inozemno gostovanje splitske Drame nakon skoro tri i po godine, a početak je to ostvarivanja suradnje i razmjene predstava s kazalištima iz uže regije.

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet suvremene katalonske dramatičarke Marte Buchace gostovat će od 11 – 13. travnja u Zenici, Tuzli i Sarajevu. Bosanskohercegovačka mini-turneja prvo je inozemno gostovanje splitske Drame nakon skoro tri i po godine, a početak je to ostvarivanja suradnje i razmjene predstava s kazalištima iz uže regije.

Gostovanje splitskog kazališta u Bosni i Hercegovine počinje 11. travnja nastupom u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica na festivalu Zeničko proljeće 2013, međunarodnoj kulturnoj manifestaciji koja se ove godine održava po osamnaesti put. Festivalu koji traje od 20. ožujka do 12. travnja pod motom „Granice / identiteti" okupit će u Zenici velik broj umjetnika i kulturnih djelatnika iz Bosne i Hercegovine, regije i Europe. Pored kazališta iz BiH, Srbije, Crne Gore i Slovenije, HNK Split će nastupiti kao jedino kazalište iz Hrvatske. Glavni događaj festivala tri su premijerne produkcije. Već je izvedena predstava Nesporazum ili Priča sa istočne stane koju je prema tekstu Darka Lukića režirala zagrebačka redateljica Aida Bukvić. Premijerom predstave Partija remija koju zajednički režiraju Faketa Salihbegović Avdagić i Mugdim Avdagić, 9. travnja bit će otvorena nova Scena potkrovlje BNP-a. Treća premijera u sklopu ove kulturne manifestacije je lutkarska predstava Kraljica Vešmašina koju prema tekstu Anice Tomić režira Jelena Kovačić.

Nakon Zenice splitski će teatar 12. travnja gostovati u tuzlanskom Narodnom pozorištu, a 13. travnja u sarajevskom Kamernom teatru 55. Dogovoreno je već da na ljeto u Split dođe predstava BNP Zenica Pismo iz 1920, autorski projekt Olivera Frljića, a splitska publikja vidjet će i predstave NP Tuzla i Kamernog teatra 55.

Djevojčice ne bi trebale igrati nogomet premijerno je na scenu splitskog teatra u prosincu prošle godine postavila redateljica Nenni Delmestre koja je i prevela tekst. U predstavi igraju Snježana Sinovčić Šiškov, Goran Marković i Lara Živolić. Unutar trilerske dramaturgije iščekivanja istine, koja povezuje tri naizgled potpuno nepoznate i nespojive osobe, ovaj tekst nam postavlja pitanja o tome koliko zaista poznajemo jedni druge, koliko poznajemo naše najbliže, koliko poznajemo sebe. Marta Buchaca zapažena je predstavnica novog vala katalonskih dramatičara, a splitska je produkcija prvo postavljanje jednog njenog komada u Hrvatskoj. Predstava je doživjela odličan prijem kod publike, a kritika je ocijenila kao „inteligentnom predstavom vrlo dobre režije“.