Novosti / Objavljeno: 8.4.2013.

Stilske vježbe ponovo u Splitu

Stilske vježbe ponovo u Splitu

Hrvatsko narodno kazalište Split ponovno će ugostiti najdugovječniju kazališnu predstavu s istom glumačkom postavom u Svijetu,Stilske vježbe Raymonda Queneaua u utorak i srijedu 9. i 10. travnja. Pero Kvrgić i Lela Margitić će predstavu koju je 1968. režirao Tomislav Radić izvesti na sceni Časničkog doma u Lori s početkom u 20 sati.

Hrvatsko narodno kazalište Split ponovno će ugostiti najdugovječniju kazališnu predstavu s istom glumačkom postavom u Svijetu, Stilske vježbe Raymonda Queneaua u utorak i srijedu 9. i 10. travnja. Pero Kvrgić i Lela Margitić će predstavu koju je 1968. režirao Tomislav Radić izvesti na sceni Časničkog doma u Lori s početkom u 20 sati.

Stilske vježbe danas se izvode u produkciji kazališta Planet Art. Tekst Stilske vježbe francuskog romanopisca i pjesnika Raymonda Queneaua poslužio je kao predložak redatelju Tomislavu Radiću za veoma uspjelu predstavu koja je premijerno izvedena u Teatru &td još 1968. godine. Uloge su u početku tumačili Pero Kvrgić i Mia Oremović, da bi nakon godinu dana žensku ulogu preuzela Lela Margitić. Pero Kvrgić i Lela Margitić ovu su predstavu svojom virtuoznošću poveli i u svjetsku kazališnu povijest. Stilske vježbe su danas fenomen svjetskih razmjera kao najdulje izvođena predstava na svijetu s istom glumačkom postavom. Čak je i Eugene Ionesco, sjeća se Tonko Maroević, priznao da mu je upravo blizina iskustava ovih Stilskih vježbi sa iskustvima pisanja Ćelave pjevačice značila potvrdu vlastitog puta. Tonko Maroević je s redateljem Radićem koautor prijevoda i adaptacije, a kostimografkinja je Đurđe Janeš.

Jednostavnu zgodu iz svakodnevnog života ovo dvoje vrsnih glumaca interpretira na dvadesetak različitih načina gradeći vrhunsku komediju, burlesku koja oduševljava i mami salve i salve smijeha, te oduševljava glumačkom virtuoznošću.