Novosti / Objavljeno: 8.11.2013.

Prvi koncert Camerate Split u novoj sezoni

Prvi koncert Camerate Split u novoj sezoni

Mladi komorni ansambl Camerata Split održat će svoj prvi ovosezonski koncert u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 11. studenog. Koncertom će ravnati Ivan Hut, a solist je violist Adrien Boisseau, jedan od najperspektivnijih violista mlađe generacije. Koncertom će se obilježiti 100. obljetnica rođenja Benjamina Brittena i 50. obljetnica smrti Paula Hindemitha, a osim njihovih djela, na programu je i jedna skladba Ive Josipovića.

Mladi komorni ansambl Camerata Split održat će svoj prvi ovosezonski koncert u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 11. studenog. Koncertom će ravnati Ivan Hut, a solist je mladi francuski violist Adrien Boisseau, jedan od najperspektivnijih violista mlađe generacije. Koncertom će se obilježiti 100. obljetnica rođenja Benjamina Brittena i 50. obljetnica smrti Paula Hindemitha, a osim njihovih djela, na programu je i jedna skladba Ive Josipovića.

Njegujući standarde koncertnog programa po pitanju obilježavanja obljetnica, Camerata Split isto tako njeguje i hrvatsku glazbenu baštinu, jer se u svakom programu nađe bar jedna ili više hrvatskih kompozicija.Na konceru u ponedjeljak izvest će djela Benjamina Brittena Preludij i fuga za 18 gudača, te Lachrymae za violu i orkestar (Refleksije na pjesmu Johna Dowlanda ), zatim dva djela Paula Hindemitha: Trauermusik i Uvertiru za Ukletog Holandeza , kao i Samba brevis od Ive Josipovića. Hindemithova glazbena parodija Uvertira za Ukletog Holandeza u izvedbi lošeg orkestar u lječilišu u 7 ujutro bit će izvedena po prvi put u Hrvatskoj.

Komorni orkestar Camerata Split svoj je inauguracijski koncert održao u svibnju ove godine. Osnivač ovog petnaestočlanog sastava je violist i dirigent Ivan Hut. Solist na predstojećem koncertu, francuski violist Adrien Boisseau, rođen 1991. laureat je nekoliko međunarodnih natjecanja. Godine 2008. osvojio je drugu nagradu i nagradu publike na Festival d'Automne des Jeunes Interpretes u Parizu. Sljedeće je godine osvojio prvu nagradu i nagradu publike na International Max Rostal natjecanju u Berlinu, a u lipnju 2012. osvojio je četvrtu nagradu, nagradu za najbolju izvedbu japanske skladbe, te nagradu publike na Tokyo International Viola natjecanju. Nastupao je s orkestrima kao što su Deutsches - Symphonie Orchester Berlin, Kammerakademie Potsdam, Trondheim Symphony Orchestra, Zagrebački solisti i Tokyo Metropolitan Symphony Orchestra. Uz solo-karijeru njeguje i onu komornog glazbenika. Trenutno je na usavršavanju kod T. Zimmerman u Berlinu. Svira na violi glasovitog graditelja glazbala Stefana Scarempelle, posuđenoj od Bernarda Sabatiera, Pariz.

Ovim koncertom Camerata Split započinje sezonu u kojoj planira izvesti četiri koncerta, od čega dvije večeri hrvatskih skladatelja.

Koncert započinje u 19:30.