Novosti / Objavljeno: 9.11.2013.

Violist Aleksandar Jakopanec solist na koncertu Camerate Split

Violist Aleksandar Jakopanec solist na koncertu Camerate Split

Na koncertu komornog ansambla Camerata Split koji je najavljen za ponedjeljak, 11. studenog umjesto najavljenog francuskog violista Adriena Boisseau, koji nije mogaostići u Split, solist će biti Aleksandar Jakopanec.

Mladi komorni ansambl Camerata Split održat će svoj prvi ovosezonski koncert u foyeru Hrvatskog narodnog kazališta Split u ponedjeljak 11. studenog. Koncertom će ravnati Ivan Hut, a solist je violist Aleksandar Jakopanec. Koncertom će se obilježiti 100. obljetnica rođenja Benjamina Brittena i 50. obljetnica smrti Paula Hindemitha, a osim njihovih djela, na programu je i jedna skladba Ive Josipovića.

Njegujući standarde koncertnog programa po pitanju obilježavanja obljetnica, Camerata Split isto tako njeguje i hrvatsku glazbenu baštinu, jer se u svakom programu nađe bar jedna ili više hrvatskih kompozicija.Na konceru u ponedjeljak izvest će djela Benjamina Brittena Preludij i fuga za 18 gudača, te Lachrymae za violu i orkestar (Refleksije na pjesmu Johna Dowlanda ), zatim dva djela Paula Hindemitha: Trauermusik i Uvertiru za Ukletog Holandeza , kao i Samba brevis od Ive Josipovića. Hindemithova glazbena parodija Uvertira za Ukletog Holandeza u izvedbi lošeg orkestar u lječilišu u 7 ujutro bit će izvedena po prvi put u Hrvatskoj.

Komorni orkestar Camerata Split svoj je inauguracijski koncert održao u svibnju ove godine. Osnivač ovog petnaestočlanog sastava je violist i dirigent Ivan Hut. Solist na predstojećem koncertu, hrvatski violist Aleksandar Jakopanec rođen je 1984. u Bjelovaru. Violu je diplomirao 2007. godine u klasi prof. Milana Čunka, kod koga, a glazbeno je školovanje nastavio na na Columbus State University u klasi prof. Zorana Jakovčića. Usavršavao se na seminarima eminentnih pedagoga: Jürgen Kussmaul, Halfred Fister, Catherine Mackintosh, Roberto Diaz, Fine Arts Quartet, Vogler Quartet... Do 2007. godine stalni je član Hrvatskog baroknog ansambla, a potom Simfonijskog orkestra HRT-a, te Zagrebačke filharmonije. U isto vijeme pridružuje se ansamblu Acoustic project s kojim redovito nastupa diljem domovine, te izdaje nosač zvuka. Bio je član Zagrebačkih solista i Hrvatskog gudačkog kvarterta s kojim je zabilježio niz zapaženih nastupa, a surađivao je s velikim brojem ansambala i orkestara.

Ovim koncertom Camerata Split započinje sezonu u kojoj planira izvesti četiri koncerta, od čega dvije večeri hrvatskih skladatelja.

Koncert započinje u 19:30.