Novosti / Objavljeno: 15.9.2021.

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni primio visoko odlikovanje od Predsjednika Republike Albanije

Ravnatelj Baleta Ilir Kerni primio visoko odlikovanje od Predsjednika Republike Albanije

Svečanosti je prisustvovala i proslavljena operna umjetnica, sopranistica Inva Mula koja je izjavila: „Ilir Kerni je istinski legendarna osobnost albanske umjetnosti, idealist potpuno posvećen svojoj profesiji. Njegova me umjetnost oduševljava od prvog trenutka kad sam ga ugledala na sceni“.

Ilir Kerni rođen je 1959. u Tirani. nakon diplome na Baletnoj akademiji u rodnom gradu 1977. ulazi u angažman Nacionalnom kazalištu u Tirani, gdje ubrzo stječe status baletnog prvaka. Zahvaljujući stipendiji UNESCO-a, 1991. usavršava ples i baletnu pedagogiju u Operi u Strasbourgu i Pariškoj operi. Od 1991. do 1993. angažiran je u baletnoj trupi Ballet du Rhin. Od 1994. baletni je prvak HNK u Zagrebu, u kojemu je uz dugu i uspješnu plesačku karijeru od 2005. angažiran i kao baletni majstor i pedagog u brojnim klasičnim i modernim baletima. Kao plesač i baletni majstor surađuje s mnogim hrvatskim i svjetskim koreografima: Angelin Preljocaj, Vasco Wellenkamp, Milko Šparemblek, Renatto Zanella, Oscar Araiz, Martino Muller, Jorma Uotinen, Bertrand d'At, Claude Brumachon, Ivan Favier, Derek Deane, Norman Dixon, Dinko Bogdanić, Youri Vamos, Staša Zurovac... 

Među brojnim Kernijevim nagradama izdvajaju se čak tri Nagrade 'Oskar Harmoš' za najbolju mušku baletnu ulogu: Princa u Orašaru (1999), Princa u Trnoružici 2000, te Putnika u baletu Pjesme ljubavi i smrti Gustava Mahlera / Milka Šparembleka, 2007; potom Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Mefista u baletu Johannes Faust passion, 2002; Plaketa grada Zagreba za nastup u baletu Danse macabre, 2009, kao i Zlatni orden Republike Albanije, 2005. godine uz niz drugih nagrada. Od 1984. Kerni ima i titulu Zaslužnog umjetnika Republike Albanije.

Od 2013. do 2016. godine Kerni je bio intendant Albanskoga narodnog kazališta Opere, Baleta i folklornoga ansambla u Tirani, a od listopada 2019. ravnatelj je Baleta HNK Split.