Novosti / Opera Objavljeno: 15.7.2016.

Premijerom opere Turandot započelo 62. splitsko ljeto

Premijerom opere Turandot započelo 62. splitsko ljeto

U čarobnom ambijentu Galerije Meštrović sinoć je otvoreno 62. splitsko ljeto. Prije prve festivalske premijere, Puccinijeve opere Turandot u izvedbi ansambla Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split festival je simbolično otvorio Andro Krstulović Opara u  svojstvu izaslanika visoke pokroviteljice Splitskog ljeta, predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Festivalsku su zastavu nakon toga podignuli istaknuti umjetnici HNK Split, dobitnici ovogodišnjih nagrada splitskog teatra: primadona Terezija Kusanović, Eva Karpilovska, prvakinja Baleta HNK i glumac Goran Marković.

Zaželjevši puno uspjeha Splitskom ljetu i svima koji su sudjelovali u njegovom stvaranju. Krstulović-Opara je posebno pohvalio koncept povezivanja Splitskog ljeta s drugim kulturnim institucijama, što je ovoga ljeta rezultiralo uprizorenjem Turandot u dvorištu Meštrovićeve galerije: - Ispred ovog monumentalnog djela kojega je podario Splitu,ostvaruje se njegova želja da se tu prožimaju umjetnosti - jer Meštrović nije Galeriju ostavio samo kao mjesto za pohranu svojih djela - kazao je Krstulović.

Tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović naglasio je u svom govoru značaj Splitskoga ljeta kao mjesta susreta i stvaralačkog dijaloga koje će u sljedećih mjesec dana gostima otvoriti srce grada, otkriti nove izvedbene prostore, poticati inovativne kazališne izričaje i njegovati baštinu, a gradonačelnik Splita Ivo Baldasar zahvalio je svim umjetnicima koji stvaraju ovaj, za grad vrlo važan festival, naglasivši kako je Splitsko ljeto i u težim vremenima ostalo dostojno svoga imena, statusa i tradicije.

A po završetku službene ceremonije otvorenja, prva od dvanaest pozornica ovogodišnjeg Splitskog ljeta prepuštena je umjetnicima. Pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Ozrena Prohića premijerna publika je uživala u prvoj izvedbi Puccinijeve Turandot na ovoj lokaciji nakon gotovo 60 godina (posljednja Turandot u Galeriji Meštrović bila je postavljena još davne 1957. pod ravnanjem i u režiji Silvija Bombardellija). U naslovnoj ulozi hladne kineske princeze nastupala je bugarska sopranistica Cvetelina Vasileva, a kao njen udvarač, tatarski princ Calaf Ivan Momirov. Ropkinju Liu pjevala je prvakinja splitske Opere Valentina Fijačko Kobić, a Timura Ivica Čikeš, dok su u ostalim ulogama nastupali solisti Leon Košavić, Vinko Maroević, Špiro Boban, Ante Ivić i Mate Akrap. Svoj su obol dali i Zbor, Orkestar i članovi Baleta HNK Split, kao i dječji zbor Glazbene škole „Josip Hatze“. Kostimografkinja Mirjana Zagorec, koreografkinja Jasna Frankić Brkljačić, Ivica Kalebić koji je prostor scenski adaptirao, Zoran Mihanović kao dizajner svjetla i zborovođa Ana Šabašov dio su ekipe koja je postavila ovu efektnu opernu premijeru, s reprizama najavljenima za 16. i 18. srpnja.