Novosti / Objavljeno: 13.10.2016.

Na putu, baletna čarolija Igora Kirova sada i na kazališnoj sceni

Na putu, baletna čarolija Igora Kirova sada i na kazališnoj sceni

Plesnu predstavu Na putu Balet splitskog Hrvatskog narodnog kazališta nakon praizvedbe na ovogodišnjem Splitskom ljetu premijerno će na kazališnoj pozornici izvesti u subotu 15. listopada s početkom 20:30h. Koreograf Igor Kirov, novi ravnatelj splitskog Baleta na scenu je postavio 32 baletne slike uz glazbu Goldberg varijacija Johanna Sebastiana Bacha.

Prizori su to, kako kaže Kirov, “o insomniji, nesanici, stanju koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj 'trip'. Jedni svoj život, uspomene. Drugi zebnju zbog budućnosti, ili neki neriješeni današnji problem. Svatko ima svoju, posebnu "crvenu liniju" i svatko na svoj način traži mir u sebi kako bi iz nesanice izašao. 17 ljudi, 17 stolica, dva zida i jedan cilj...traganje za svojim snom! ... Krenuli smo... A gdje? A zašto?“ – pita se Igor Kirov. “Idemo tamo kamo nas put nosi, gdje nas tišina nepoznatog zove... da osjetimo drugi miris, da dodirnemo neko drugo tijelo, da otkrijemo neki drugi zvuk... i da opet putujemo. Uzimamo sa sobom svoj dom i toplinu. Sanjamo da bi jednog dana opet mogli SPAVATI... i maštati... Ali nemir u nama sve je veći i jači. Proganja nas i ni trenutka nam ne dopušta da sklopimo oči i stignemo tamo kamo bismo htjeli... tamo gdje je miris drugačiji, gdje postoji SAN!“ Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjaju. Originalno su skladane za čembalo, doživjele su mnoštvo transkripcija, a ova, baletna, uključuje klavir i orkestar, što na trenutke zvuči lirično i romantično, a onda, pak, snažno i moćno. Sve do finala u kojemu novu dimenziju daje još i harfa.

U predstavi sudjeluje 17 plesača ansmbla Baleta HNK Split: Ekaterina Kuznjecova, Matea Milas, Gabriela Mede, Eva Karpilovska, Hazuki Tanase, Tina Hatlak, Lejla Bajramović, Ajla Kadrić, Artjom Žusov, Ivan Boiko, Aleksandar Korjakovski, Remus Dimache, Romulus Dimache, Uroš Škaper, Askhatbek Yusupzhanov, Jevhen Baranovski i Francesco Bruni. Osim koreografa Kirova autorski tim čine kostimograf Aleksandar Noshpal, asistentica koreografa Mojca Majcen, baletna majstorica Albina Rahmatullina, te oblikovatelji tona i svjetla Branimir Bokan i Tomislav Luetić.