Novosti / Objavljeno: 21.12.2016.

Splitsko gostovanje hit-komedije Bjegunke dubrovačkog kazališta

Splitsko gostovanje hit-komedije Bjegunke dubrovačkog kazališta

Kazalište Marina Držića gostuje na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split road komedijom Bjegunke Pierrea Palmadea i Christophea Duthurona u režiji Nenni Delmestre i s Milkom Podrug Kokotović i Ksenijom Prohaskom kao protagonisticama u utorak 27. prosinca u 19:30h.

Komedija Bjegunke (Fugueses) apsolutni je kazališni hit od svog pojavljivanja na pariškim kazališnim daskama 2007. Osam milijuna gledatelja vidjelo je zadnju predstavu premijerne produkcije poznatog kazališta Théâtre des Variétés de Paris koju je TV France 2 prenosila uživo, što je najveća gledanost neke predstave na francuskoj televiziji svih vremena. Komad autorskog dvojca Pierrea Palmadea i Christophea Duthurona redateljica Nenni Delmestre postavila je krajem rujna u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića, a uloge dviju potpuno različitih žena, koje u zajedničkom bijegu ostvaruju prijateljstvo za cijeli život, povjerene su istinskim divama hrvatskog glumišta Milki Podrug Kokotović i Kseniji Prohaski.

Vanda bježi iz staračkog doma Dalija, a Ivana iz svoje kuće na kćerkin osamnaesti rođendan. U ovoj teatarskoj road komediji, čija osnovna tema na prvi pogled silno podsjeća na kultni film Thelma i Louise, dvije naizgled potpuno različite žene ujedinjuju njihovi bijegovi od svakodnevice. Zabavna i nepretenciozna ali dirljiva, predstava je to koja komične situacije pretvara u jake emotivne trenutke, a emocije u komediju. Bjegunke su praizvedene 2007. na sceni pariškog Théâtre des Variétés u produkciji glumica Line Renaud i Muriel Robin koje su igrale u komadu, a predstavu je režirao koautor Christophe Duthuron. Bilo je zamišljeno da predstava bude na repertoaru mjesec dana, ali se zbog ogromnog uspjeha i interesa publike zadržala više od četiri mjeseca, kada su je glumice zbog prije dogovorenih projekata morale prekinuti. U planu je snimanje filma po mega-uspješnom predlošku kazališne drame.

30. rujna ove godine dubrovačko je Kazalište Marina Držića premijerno postavilo Bjegunke s doajenkom našeg glumišta, Milkom Podrug Kokotović u ulozi Vande i nacionalnom dramskom prvakinjom Ksenijom Prohaskom kao Ivanom čiju je igru kritika ocijenila impresivnom. Dvije izuzetne glumice, proslavljena Milka Podrug Kokotović, slavodobitnica Nagrade hrvatskog glumišta za cjelokupni umjetnički rad i Ksenija Prohaska, nacionalna prvakinja HNK Split, u režiji Nenni Delmestre koja je od ovog mjeseca nositeljica visokog državnog odlikovanja reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića kojom ju je za osobite zasluge za kulturu i njeno promicanje u Republici Hrvatskoj i u svijetu odlikovala Predsjednica Republike. Predstava se igra u prijevodu Dore Slakoper, a autorski tim osim redateljice Delmestre čine još i Lina Vengoechea koja je kreirala scenu i kostime, te izabrala scensku glazbu i oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović.