Novosti / Objavljeno: 16.2.2017.

Sentimentalna farsa Romanca o tri ljubavi premijerno u HNK Split

Sentimentalna farsa Romanca o tri ljubavi premijerno u HNK Split

Drama Hrvatskog narodnog kazališta Split premijerno će,  u petak 24. veljače na Sceni 55, izvesti dramu Antuna Šoljana Romanca o tri ljubavi. Ovu sentimentalnu farsu u stihovima na scenu postavlja redatelj Nikola Šimić, a uloge tumače Anastasija Jankovska, Katarina Romac, Stipe Radoja i Nikola Ivošević.

U nekom europskom dvorcu obraslom jalovim ružičnjakom u 12. stoljeću, nakon što se gospodar otišao boriti u križarskom ratu, sami žive njegova gospa, službenica i kapelan zadužen za brigu o ružičnjaku i ključu gospinog pojasa nevinosti. Monotoniju njihovih života prekida dolazak viteza za kojim polude obje žene, vidjevši u njemu otjelovljenje svoje žudnje. Pisana u stihovima, ova „sentimentalna farsa“, kako ju je nazvao sam autor, duhovito se referira i ironično oslanja na opus Shakespearea, Molièrea, Cervantesa, Baudelairea...

Antun Šoljan (1932 – 1993) izuzetno je plodan hrvatski pjesnik, pripovjedač, dramatičar, književni kritičar, esejist, feljtonist, prevoditelj, priređivač antologija i urednik časopisa. Spada među najznačajnije predstavnike tzv. krugovaške generacije, autora okupljenih oko mjesečnog časopisa za kulturu Krug koji su radikalno raskrstili s estetikom socrealizma. Njegov opus, a osobito roman Kratki izlet smatraju se najznačajnijim ostvarenjima krugovaša.

Redatelj Nikola Šimić, čiji je ovo redateljski debi u HNK Split, rođen je u Splitu 1988. Na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti 2012. završio je studij filmske i televizijske režije. U Gradskom kazalištu lutaka Split režirao je lutkarsku predstavu Tko je Videku sašio košuljicu, a u predstavama HNK Split IdomenejTimon Atenjanin, Svoji smo, dogovorit ćemo se i Peer Gynt bio je asistent redateljima Reneu Medvešeku, Georgiju Paru i Goranu Golovku.

Osim redatelja Šimića autorski tim čine dramaturginja Nina Kolar, savjetnica za glas i govor Bruna Bebić, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Sonja Obradović, skladatelj Matija Antolić, te oblikovatelji svjetla i zvuka Miroslav Mamić i Željko Mravak.

Premijera je 24. veljače na Sceni 55 HNK Split s početkom u 20:55, a prva reprizna izvedba na programu je 25. veljače s početkom u 19:55h.