Novosti / Objavljeno: 6.3.2017.

Arijana Čulina osvojila nagradu za najbolju glumicu na 45. FEST-u

Arijana Čulina osvojila nagradu za najbolju glumicu na 45. FEST-u

Prvakinja Drame splitskog HNK Arijana Čulina dobila je nagradu za najbolju glumicu na 45. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu, za ulogu majke u filmu Ne gledaj mi u pijat, debitantskom ostvarenju redateljice Hane Jušić.

Valja naglasiti kako je ovo i filmski debi Arijane Čuline, iako je tijekom gotovo tridesetogodišnje karijere odigrala uloge u nizu televizijskih serija, poput Đekna još nije umrla, a ka'će ne znamo, Ptice nebeske, Ruža vjetrova... U obrazloženju nagrade, žiri u sastavu Srđan Golubović, Dalibor Matanić, Branka Katić, Čedo Kolar i Sergej Trifunović, naveo je: „Arijana Čulina je nakon 30 godina karijere dobila šansu debitirati u igranom filmu i to je napravila na fascinantan način. Suptilnost, autentičnost i uvjerljivost kojom tumači ulogu majke bliži se dokumentarnom izrazu kojim postiže univerzalnost koja se izdiže iznad mjesta radnje. Minijaturne glumačke bravure, ogoljenost i preciznost sve su odlike odlične glumice koja je napokon dočekala šansu predstaviti se filmskoj publici“.

Film Hane Jušić (hrvatsko-danska koprodukcija) u konkurenciji 15 filmova iz 12 zemalja,  dobio je glavnu nagradu 'Beogradski pobednik' za najbolji film u cijelosti, osvojivši žiri i publiku FEST-a  „svježinom i nemilosrdnošću kojom se autorica obračunava s rodnim gradom. Vrlo zrelo i precizno, uz dosljedan vizualni kod predstavlja nam uranjanje u intimu djevojke koja mora preuzeti ulogu glave disfunkcionalne obitelji i istovremeno se boriti sa svojim seksualnim oslobađanjem i odrastanjem ne bi li isplivala iz obiteljske tamnice“, obrazložili su članovi žirija na jučerašnjoj dodjeli nagrada u beogradskom Sava centru.