Novosti / Objavljeno: 17.3.2017.

Svih pet Beethovenovih klavirskih koncerata u izvedbi splitskih pijanista

Svih pet Beethovenovih klavirskih koncerata u izvedbi splitskih pijanista

U povodu 190. obljetnice smrti Ludwiga van Beethovena, jednog od najznačajnijih i najutjecajnijih skladatelja cjelokupne zapadne glazbene tradicije, pet istaknutih splitskih pijanista srednje i mlađe generacije i orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split izvest će 18. i 20. ožujka na velikoj pozornici splitskog teatra svih pet njegovih klavirskih koncerata. Koncertima, nazvanim Splitski pijanisti sviraju Beethovena, ravnat će maestri Tomislav Fačini i Hari Zlodre, a kao solisti nastupit će pijanisti Vesna Podrug Kossjanenko, Virna Kljaković, Marin Limić, Jelena Pavić i Marijan Đuzel. Oba koncerta započinju u 20 sati. Beethovenovi klavirski koncert skladbe su koje već više od dva stoljeća oduševljavaju publiku kao i same izvođače koji im se uvijek rado vraćaju. Dvije predstojeće koncertne večeri odlična su prilika da Split još jednom potvrdi reputaciju grada velike glazbene tradicije iz kojeg potiču umjetnici dostojni najvećih umjetničkih izazova.

Ludwig van Beethoven, zadnji je predstavnik bečke klasike i začetnik romantizma. U njegovoj su se glazbi, ali i legendarnim interpretacijama kao i u kompletnoj osobnosti, najsnažnije ocrtavali ideali strastvenog romantičarskog temperamenta, kojim će transformirati dotadašnju glazbenu tradiciju, pravila oblika, izraz i emociju, te samu sonornu kvalitetu glazbe, koja će u njegovu opusu postati korpulentnijom, energičnijom, moćnom. Njegov pijanizam jedan je od aspekata ključnih za Beethovena kao vodeću glazbeničku figuru Beča.

Koncertom u subotu ravnat će maestro Tomislav Fačini, a započet će uvertirom Beethovenovoj jedinoj operi Fidelio(izvorno nazvanoj Leonora), da bi potom pijanistica Vesna Podrug Kossjanenko uz Orekstar Opere HNK Split izvela Prvi koncert za klavir i orkestar u C-duru, Op. 15. Nakon pauze mlada splitska pijanistica Virna Kljaković odsvirat će Drugi koncert za klavir i orkestar u B-duru, Op. 19, da bi potom Marin Limić izveo Treći koncert za klavir i orkestar u c-molu, Op. 37. Koncert u ponedjeljak, kojim će ravnati maestro Hari Zlodre, započinje Egmont uvertirom, nakon kojeg će Jelena Pavić odsvirati Četvrti koncert za klavir i orkestar u G-duru, Op. 58, da bi nakon pauze pijanist Marijan Đuzel izveo Peti koncert za klavir i orkestar u Es-duru, Op. 73 - ”Carski”.