Novosti / Objavljeno: 21.3.2017.

Prihvaćen program 63. Splitskog ljeta

Prihvaćen program 63. Splitskog ljeta

Na sjednici Festivalskog vijeća Splitskog ljeta, održanoj danas, 20. ožujka u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, prihvaćen je program ovogodišnjeg Splitskog ljeta.

63. izdanje legendarnog festivala  bit će održano u Splitu u tradicionalnom terminu od 14. srpnja do 14. kolovoza. Festival će otvoriti premijera opere Seviljski brijač G. Rossinija  u izvedbi Opere splitskog HNK, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Od opernih repriza bit će izvedene „Turandot“ G. Puccinija, „Aida“ G. Verdija te, tradicionalno, „Ero s onoga svijeta“ u Vrlici 

U dramskom programu ovogodišnjeg festivala premijerno će biti izveden „Aziz“ Predraga Lucića, istaknutog splitskog novinara, nakladnika, prozaika i pjesnika, ali – što je manje poznato - i kazališnog redatelja koji, zamijenivši svoju prvotnu profesiju novinarstvom, nije odustao od kazališta. Svojim „Azizom“, duhovitom i mudrom tragikomedijom, koju sam određuje kao "comedie franchise po motivima Pira malograđana Bertolta Brechta", vraća se pozornici tematizirajući na svoj poznati anarhični način temu različitoga i drugačijega te predrasude i strahove suvremenoga globaliziranog svijeta. Predstavu će režirati Dino Mustafić, renomirani redatelj iz Sarajeva. Balet će Splitsko ljeto obilježiti premijernom izvedbom suvremenog baleta „Derviš i smrt“, po motivima istoimenog korifejnog romana Meše Selimovića, u koreografiji Igora Kirova i uz glazbu Gorana Bojčevskog.

U dramskom programu reprizno će igrati “Buža“ Živka Jeličića i „Smij i suze starega Splita“ Ivana Kovačića, dok će od gostujućih predstava gledatelji imati priliku uživati u predstavama: „U agoniji“ Miroslava Krleže a u izvedbi Scene Ribnjak, „Pluća“ Duncana Macmillana, u izvedbi Teatra Exit, „Muškarci.hr“, Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričnog kazališta „Kerempuh“, „Zaboravi Hollywood“, Mire Gavrana a u izvedbi Teatra Gavran te predstavu „Prvi put kad sam ti vidjela lice“ Teatra ITD.

Na Sustipanu će splitski Balet u repriznom programu realizirati „5 do 12“ Igora Kirova, „East/West“ u koreografiji Sashe Evtimove, Igora Kirova i Martina Chaixa, „Crvena soba/ The Red Room“ u izvedbi Makedonske Opere i Baleta iz Skopja (Makedonija) balet na libreto Saše Dimoskog koreografiran po Schubertovom Gudačkom kvartetu broj 14. kao i atraktivan balet „Tango“ inspiriran glazbom Astora Piazzole, koreografa Carlosa Matosa a u izvedbi Saksonskog državnog kazališta iz Dresdena, Njemačka.

U koncertnom programu 63. Splitskog ljeta nastupit će proslavljeni Stefan Milenkovich (violina) i Rohan de Silva (klavir), Weiner Glassharmonika duo; Goran Listeš – gitara, Duo Marimbi – Katarzyna Mycka i Filip Merčep, Gradski zbor Brodosplit, Vedrana Kovač (klavir) i Biljana Kovač (alt).

Planirani proračun 63. Splitskog ljeta iznosi 5,3 milijuna kuna. Ministarstvo kulture financirat će festival iznosom od 1,8 milijuna, grad Split izdvojit će 1,3 milijuna kuna, a Splitsko-dalmatinska županija 600 tisuća kuna s dodatnih 200 tisuća kuna za izvedbu opere „Ero s onoga svijeta“ u Vrlici, dok se vlastiti prihodi očekuju u iznosu od 1,4 milijuna kuna.