Novosti / Objavljeno: 25.4.2017.

Preminula Teodosija Košćina, dugogodišnja solistica splitske Opere

Preminula Teodosija Košćina, dugogodišnja solistica splitske Opere

U Splitu je 23. travnja, u 76. godini života, preminula sopranistica Teodosija Košćina, dugogodišnja solistica Opere Hrvatskog narodnog kazališta Split.

Rođena 1941, pjevanje je diplomirala 1966. na Muzičkoj akademiji u Beogradu u klasi Julijane Adamović, da bi već sljedeće godine debitirala na kazališnoj sceni u svom rodnom Splitu ulogom Marice u opereti Spli'ski akvarel Ive Tijardovića. U HNK Split do umirovljenja 1998. ostvarila velik broj većih i manjih uloga. Odlikovala se lirskim koloraturnim sopranom i naglašenim smislom za karakterizaciju likova.

Od uloga ostvarenih na pozornici matične kuće kojoj je bila vjerna cijelu svoju karijeru treba izdvojiti: Musetta i Zita u operama G. Puccinija La bohème i Gianni Schicchi, Dadilja u Borisu Godunovu  M. P. Musorgskog, Marzellina u Fideliju L. van Beethovena, Rosina u Seviljskom brijaču G. Rossinija, Anica u Brkanovićevom Ekvinociju, Vornićeva žena u operi Adel i Mara J. Hatzea, Đula u Eri s onoga svijeta J. Gotovca, Anka i Ekspeditorka u operama Ljubovnici i Šentflorijanci, Jelena u Nikoli Šubiću Zrinjskom I. Zajca. U Verdijevim operama Falstaff, Lombardijci, Nabucco, Trubadur  tumačila je uloge Meg Page, Sofija, Anna i Ines. U operetnom repertoaru istaknula se kao Adela u Šišmišu, Miss Eveline Beautyflower, te pri kraju karijere i Šjora Petronila u Maloj Floramye I. Tijardovića.

Teodosije Košćine sjećat ćemo se kao velike umjetnice, nezaobilazne u opernom repertoaru naše kuće tijekom nekoliko decenije i velike zaljubljenice u Kazalište.

Pogreb će se održati na splitskom groblju Lovrinac u srijedu 26. travnja u 16:45h.