Novosti / Objavljeno: 26.4.2017.

Noćni život Ivana Vidića na 27. Marulićevim danima

Noćni život Ivana Vidića na 27. Marulićevim danima

Ansambl Zagrebačkog kazališta mladih će u četvrtak 27. travnja s početkom u 20 sati na sceni Hrvatskog narodnog kazališta Split, kao posljednju u natjecateljskom dijelu programa Festivala hrvatske drame 27. Marulićevi dani, izvesti dramu Ivana Vidića Noćni život u režiji Paola Magellija.

Ivan Vidić u ovom se svom dramskom tekstu, po riječima izbornika Marulićevih dana Igora Ružića, jednako ruga svima, i lijevima i desnima, i idealistima i realistima, i crvenima i crnima.

U godini u kojoj obilježavamo jedno stoljeće od Oktobarske revolucije predstava postavlja pitanje što je u današnjem društvu od njenih snova i ideala danas ostalo, te da li je takva revolucija moguća danas. U pokušaju odgovora na to pitanje redatelj Magelli na scenu dovodi predstavnike različitih segmenata hrvatskog društva, progovarajući o ulozi Crkve, policije, hrvatskih centara moći o nezaposlenosti, feminizmu, ljudskim i ženskim pravima i slobodama, terorizmu, seksu...

„Tema ovog Vidićevog komada“ ističe dramaturginja predstave Željka Udovičić Pleština „jesu različiti pokušaji otpora represivnom, depresivnom. Vrijeme, mjesto i nezadovoljstvo spojilo je  ljude različitih generacija, društvenih statusa, životnih odabira. Ali izgubljenost u besperspektivnosti svakodnevice, potraga za emocijama, borba za ostvarenje vlastitog identiteta – zajednička im je. Veže ih potraga za iznevjerenim očekivanjima, za zagubljenim identitetom. Za identitetom čiji su parametri ostavljeni na redefiniranje ovoj našoj suvremenosti. Stoga oni snuju pobunu nadajući se promjeni koja bi ima dala vlast u ruke. Vlast koja bi im vratila kontrolu nad vlastitim sudbinama. No u ruke dobivaju tek vrući krumpir pa pobuna naših junaka ostaje tek još jedan uzaludan pokušaj, nedozvoljeni san. Osuđen na neuspjeh prije nego što je i započeo. A mi smo, na ovim prostorima, već navikli na sizifovske pokušaje, dobili smo kamenom po glavi. Zato imamo potrebu pokazati taj kamen, smrviti ga. Pojesti svoj vrući krumpir. Noćni život kao literarni predložak stoga omogućava kazališni dijalog s ovim prostorom i publikom ove predstave.“

U predstavi igraju Milivoj Beader, Hrvojka Begović, Katarina Bistrović Darvaš, Zoran Čubrilo, Nataša Dangubić, Doris Šarić Kukuljica, Frano Mašković, Pjer Meničanin, Sreten Mokrović, Filip Nola, Barbara Prpić, Urša Raukar, Lucija Šerbedžija, Vedran Živolić i Anđela Ramljak. Autorski tim pored redatelja Magellija čine i dramaturginja Željka Udovičić Pleština, scenografi Željko Burić i  Boris Greiner, kostimografkinja Doris Kristić, te skladatelj Ljupčo Konstantinov. Predstava traje približno 120 minuta.