Novosti / Balet Objavljeno: 14.7.2016.

Nagrađivana baletna predstava Igora Kirova ponovno na Splitskom ljetu

Nagrađivana baletna predstava Igora Kirova ponovno na Splitskom ljetu

Balet 5 do 12 premijerno je izveden na prošlogodišnjem Splitskom ljetu te je, zahvaljujući izvrsnoj reakciji publike, nakon toga igran i tijekom sezone te s velikim uspjehom gostovao u beogradskom Narodnom pozorištu, na Ohridskom ljetu i na međunarodnom festivalu Sarajevska zima, na kojem je dobio i nagradu.   

U sklopu 62. splitskoga ljeta, u petak, 15. srpnja u 21 sat u Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu bit će izveden balet Igora Kirova 5 do 12. Riječ je o predstavi  premijerno izvedenoj na prošlogodišnjem Splitskom ljetu koja je, zahvaljujući izvrsnoj reakciji publike, nakon toga igrana i tijekom sezone te s velikim uspjehom gostovala u beogradskom Narodnom pozorištu, na Ohridskom ljetu i na međunarodnom festivalu Sarajevska zima, na kojem je dobila i nagradu. 

 Igor Kirov je balet postavio u 12 scena s isto toliko plesača, te kroz predstavu prikazao šest razdoblja ljudskog života: rođenje, djetinjstvo, tinejdžersku dob, zrelost, starost i smrt. U predstavi je producent i višestruko nagrađivani autor filmske i kazališne glazbe Kiril Džajkovski kombinirao klasičnu, elektroničku i etno glazbu, dok je jedan od najistaknutijih makedonskih kostimografa Aleksandar Noshpal kostime za prve scene oblikovao u stilu makedonske nošnje.  

Ovo je prva od tri ljetne izvedbe moderne i dinamične baletne priče. Druga je na rasporedu  25. srpnja na tvrđavi Sv. Mihovila u Šibeniku, čime se otvara  šesti Šibenski plesni festival, dok će 28. srpnja predstava ponovno biti izvedena na splitskom Sustipanu, pozornici za koju je izvorno i nastala.

Igor Kirov najistaknutiji je makedonski plesač i koreograf koji zavidnu međunarodnu karijeru gradi na scenama od Makedonije do Koreje, od Italije i Njemačke do Kube, a na ovogodišnjem Splitskom ljetu predstavit će se i s baletom Na putu, čija je premijera najavljena za  4. kolovoza, također na Sustipanu.