5 do 12
Balet
Igor Kirov

5 do 12

Nakon premijere na prošlogodišnjem, 61. splitskom ljetu te repriza tijekom protekle sezone HNK Split, moderni balet Igora Kirova vraća se u svoj prirodni ambijent, na Sustipan

5 do 12

Život je kocka koja se okreće i kotrlja, a nakon što padne - sami odlučujemo hoćemo li prihvatiti taj ishod. Živjeti u vremenu gdje se kocke bacaju ili padaju točno u 5 do 12, a ponekad i u 5 poslije 12, znači da trebamo uvijek biti spremni na sve. Upravo tako je i ovaj put u ovom plesnom svijetu kocaka i boja. Taj svijet izmaštao je koreograf Igor Kirov kao zamišljeno savršenstvo 12 kocaka u 12 scena sa 12 plesača, no svjestan da svaki san o savršenstvu uvijek izmiče kao kula od karata te uvijek započinje nova igra '5 do 12'...

U životnoj igri, a katkad i igri života, izazvani smo različitim pokretačima i motivima. U plesnoj, pokrenuti smo ponajprije glazbom, u ovom slučaju pomno odabranom i strasno proživljenom glazbom Kirila Džajkovskog, kao ishodišnim koreografskim impulsom koji nas vodi u svijet kocaka ispunjenih bojama, prožetih energijom i otplesanih s ljubavlju.

"Oko sebe je okupio stvaralački tim koji je njegovu kompleksnu kreaciju obogatio u svim segmentima kazališnog čina. Suvremeni plesni izričaj, sjajna glazba, originalna kostimografija, promišljena scenografija i izvanredni plesni ansambl rezultirali su virtuoznom i dojmljivom predstavom."

( Sanja Petrovski, plesnascena.hr )

"Kirov je ostvario 'prijetnju' i doista je uspio napraviti 'vau' baletnu predstavu."

"Od početka do kraja prave baletne poslastice, 12 plesačica i plesača baletnog ansambla HNK Split pokazalo je izvanrednu uvježbanost, sklad, profesionalnost, harmoniju, ljubav prema plesu. Na pozornicu su donijeli i na prepuno gledalište razlili neku čudnu, zaraznu energiju i emocije. Publika oduševljena nečim potpuno novim, modernim, drukčijim od klasičnog baleta, nagradila ih je uzvicima "bravo" i dugotrajnim pljeskom."

( Maja Pejković Kaćanski, Večernji list )

"Uz povike 'Bravo!' i dugim, dugim pljeskom do posljednjeg mjesta popunjeno gledalište na Sustipanu u petak navečer ispratilo je posljednju premijeru ovogodišnjeg Splitskog ljeta, balet '5 do 12' makedonskog koreografa Igora Kirova"

( Živana Šušak Živković, dalmatinskiportal.hr )

"Suvremeni balet naslova “5 do 12” dogodio se tako pred punim gledalištem, koje je svjedočilo energičnoj, potentnoj i plesački vrlo dobroj izvedbi zrele i dojmljive, konceptualno i estetski zaokružene koreografije Igora Kirova."

( Marijo Krnić, Slobodna Dalmacija)

 

Cijene ulaznica: 100 i 120 kn

Autorski tim

Koreograf Igor Kirov
Glazba Kiril Džajkovski
Kostimograf  Aleksandar Noshpal
Scenograf  Matija Kovač
Balet majstor  Albina Rahmatullina
Oblikovatelj svjetla Srđan Barbarić
Oblikovatelj tona  Petar Ivanišević
Asistentica produkcije  Gorenka Žižić Jagar
Inspicijentica Iryna Nikolenko

Izvođači

Plesači Ekaterina Kuznjecova
  Gabriela Mede
  Matea Milas
  Hazuki Tanase
  Ajla Kadrić
  Eva Karpilovska
  Ivan Boiko
  Remus Dimache
  Romulus Dimache
  Aleksandar Korjakovski
  Ašatbek Yusupuhanov
  Uroš Škaper

Iz medija