Na moru
Izložba
Boris Bućan

Na moru

Galerija 46 i Splitsko ljeto

Izložba akademika Borisa Bućana obuhvaća fotografije nastale objektivnom mobilnog telefona iz perioda od 2017. godine do danas. Predmeti autorovog zanimanje sakralne su i profane naravi, od pejzaža do tekstilnih i papirnatih struktura, Bućan stvara kompleksan ciklus fotografija zaokružujući ga naslovima Belgijanci ovo nije lula, Bog i kamenjari, Lula mira, Portreti, Opasnost od insekata, Krik u  lancima.

Izložba se otvara 13. srpnja u Galeriji Emanuela Vidovića i traje do 12. kolovoza. 

Na moru

 Boris Bućan (Zagreb, 1947.) nakon završene Škole primijenjene umjetnosti upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Ljubljani 1967., a studij slikarstva nastavio na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirao 1972. godine. 

Još za vrijeme studija počinje se intenzivno baviti grafičkim oblikovanjem i privlači pažnju plakatima za Galeriju SC-a i Dramsko kazalište Gavella, a najveći uspjeh ostvario je s plakatom Žar ptica Igora Stravinskoga (1982.) koji je uvršten među 300 najboljih plakata na svijetu u knjizi "Plakati. Vizualna povijest". Pored radova A. M. Cassandre, Henrija de Toulouse-Lautreca, Alphonsea Muche, Miltona Glasera, Paule Scher i Petera Geea, Bućan je i jedini umjetnik s ovih prostora uvršten u izdanje.

Jedan od najuspješnijih hrvatskih slikara u povijesti, ne samo zbog toga što je od 1984. dobio više od dvadeset vrhunskih međunarodnih nagrada i priznanja (mnoga od toga su Grand Prix), nego ponajviše stoga što mu je čuveni svjetski muzej Victoria & Albert Museum iz Londona u svom jedinstvenom pregledu najuspješnijih plakata dvadesetog stoljeća (od 1870. do danas) dodijelio naslovnu stranu u svom reprezentativnom katalogu. Bućanovi radovi danas se nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima i galerijama (New York, München, Essen, Melbourne).
Na Venecijanskom biennalu 1984. godine predstavlja bivšu SFRJ serijom plakata velikog formata za HNK u Splitu. 1989. godine sudjeluje na Biennalu u Sao Paulu, a 1992. na Triennalu u Milanu.

Bućan je izlagao na više od 80 samostalnih izložbi (Ljubljana, Edinburgh, Venecija, Sarajevo, Shanghai, Ankara, Zagreb, Melbourne, New Jersey, Copenhagen, Adelaide, Jerusalem, Dordrecht, Wiesbaden, Berlin, Osijek, Rijeka), te učestvovao na više od 160 kolektivnih izložbi u zemlji i inozemstvu.
Dobitnik je nagrade za životno djelo Hrvatskog dizajnerskog društva 2006. godine.