Sako leto ima nekaj novoga
Koncert

Sako leto ima nekaj novoga

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado

Uz vrhunske plesne izvedbe, poznato je kako se Ladovi umjetnici mogu s lakoćom transformirati u reprezentativni folklorni zbor, a u ovo pandemijsko vrijeme i u manji vokalno-instrumentalni ansambl. Kroz jednosatni program na Peristilu, solisti i glazbenici Lada prikazat će glazbenu baštinu Moslavine, Posavine, zagrebačkog Prigorja, Slavonije, Baranje, Bačke, Podravine, Međimurja i Dalmacije.

Sako leto ima nekaj novoga

Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO profesionalni je folklorni ansambl osnovan prije 72 godine sa zadaćom i ciljem istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja najljepših primjera bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije.  

Njegovi vrhunski plesači, koji su istodobno i izvanredni pjevači, s lakoćom se transformiraju iz plesnoga ansambla u reprezentativan folklorni zbor, a 14 odličnih glazbenika svira na osamdesetak tradicijskih i klasičnih instrumenata. LADO posjeduje jedinstvenu kolekciju izvornih narodnih nošnji iznimne vrijednosti i ljepote, pa je svaki koncert Ansambla, uz pjesmu i ples, ujedno i svojevrsna revija izvornoga hrvatskog tradicijskog ruha.

Sve to, uz prezentaciju čudesnoga bogatstva i raznolikosti folklornoga izraza s tako maloga prostora kao što je Hrvatska, čini LADO jedinstvenim u svijetu. Koncerti Ansambla diljem svijeta nailaze na nepodijeljeno oduševljenje publike, ali i stručne kritike, koja ga redovito svrstava uz bok najboljih svjetskih folklornih skupina. 
 

PROGRAM

⦁    Šokački sastanak
Glazbena obrada: Božo Potočnik
⦁    S one strane Dunava
Glazbena obrada: Duško Topić
⦁    Sako leto ima nekaj novoga
Glazbena obrada: Ivan Ivančan – Marijan Makar
⦁    Gračanski drmeš 
Glazbena obrada: Zlatko Potočnik 
⦁    Sprevajaj me draga
Glazbena obrada: Marijan Makar
⦁    Žensko bunjevačko kolo i Tandrčak
Glazbena obrada: Božo Potočnik
⦁    Nikaj duže do Miholja
Glazbena obrada: Alan Kanski
⦁    Do kirija vuska steza širok pot
Glazbena obrada: Alan Kanski
⦁    Trogirski šotić
Glazbena obrada: Marijan Makar
⦁    Dude peteroglasne
Glazbena obrada: Stjepan Večković
⦁    Oj sončece, sončece
Glazbena obrada: Marijan Makar
⦁    Snočka sem ti draga
Glazbena obrada: Alan Kanski
⦁    Monfrina / Šaltin polka
Glazbena obrada: Branko Šegović i Nikola Buble
⦁    Zvuci s Karašice
Glazbena obrada : Duško Topić
⦁    Lijepo pjeva za lugom djevojka 
Glazbena obrada : Emil Cossetto
⦁    Zelinski mužikaši
Glazbena obrada : Alan Kanski 
 

Solisti Dijana Banek, Pavo Begovac, Igor Horvat, Željko Kveštak, Adrijana Mamula, Iva Piler, Sandra Sekula, Goran Vašarević 
 
Glazbenici Saša Dostičić, Marko First, Branimir Grđan, Mario Hajsok, Goran Hlebec, Alan Kanski, Željko Kravarščan, Josip Križanić, Željko Lukačin, Branimir Ranogajec, Mladen Trčak, Stjepan Večković