Kralj Edip
Drama
Sofoklo - Delprato

Kralj Edip

Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka Rijeka

Kralj Edip je temeljno djelo kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za objašnjenje ideje tragične sudbine.

1h 15 mine, predstava se igra bez pauze

Kralj Edip

Jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe, Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature, te na taj način približiti lektirni naslov mladoj publici. Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava učinit će „Kralja Edipa“ značajnim za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija. Ova inscenaciju Kralja Edipa klasik je za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru.

"Pet sjajnih glumaca: Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić; stol, lutke na postoljima, stolica, stalak i mikrofon, nevjerojatna glumačka energija, opipljive emocionalne pretvorbe, izvrsne glasovne transformacije i začudan spoj živih ljudi i animiranih lutaka – to je bio „Kralj Edip”.
Redatelj Luciano Delprato svojim je inventivnim i iskričavim zamislima držao publiku u zanosu gledanja drevne priče oslikane vizijama današnjeg vremena.
(…) I zato beskrajno, veliko bravo za jednu bisernu predstavu koju obavezno treba pogledati."
Gloria Fabijanić Jelović, HRT Radio Rijeka

Redatelj i autor adaptacije

Luciano Delprato

Prevoditeljica

Nikolina Židek

Dramaturginja

Nataša Antulov

Adaptacija kostimografije

Manuela Paladin Šabanović

Oblikovatelj svjetla

Rafael Rodriguez

Asistentica režije

Ana Marija Brđanović / Noemi Dessardo

Izrada lutaka

Stjepan Buković / Vladimir Tomić / Željko Kranjčević Winter / Rajna Gruden / Ana Blašković / Snježana Jurić

Glumci

Edi Ćelić, Dean Krivačić  Mario Jovev, Alex Đaković, Nikola Nedić