Na moru ljubavi
Koncert
Radojka Šverko

Na moru ljubavi

Radojka Šverko vraća se u grad Split pred čijom je publikom doživjela mnoge prekrasne trenutke. Na Splitsko ljeto dolazi u sklopu svoje ljetne turneje naziva Na moru ljubavi prema stihu njezinog velikog hita Kud plovi ovaj brod s kojim je 1970. godine osvojila žiri Splitskog festivala, ali i publiku. Pjevačka diva otpjevati će svoje najljepše pjesme uz pratnju benda profesora Babina u Meštrovićevom Kaštilcu u subotu, 7. kolovoza. 

Na moru ljubavi

Koliko je pjesma Kud plovi ovaj brod, koju su napisali Esad Arnautalić i Arsen Dedić, značajna za Radojkinu karijeru, kao i domaću zabavnu glazbu, govori i činjenica da je povodom 50. obljetnice njezine premijerne izvedbe na Festivalu zabavne glazbe Split diskografska kuća Croatia Records objavila posebno EP izdanje s nekoliko Radojkinih izvedbi te pjesme, uključujući suvremenu remiks verziju koju je osmislio Jan Kinčl.

Uz „Kud plovi ovaj brod“, Radojka će u dvosatnom druženju splitsku publiku podsjetiti na još neke velike hitove i značajne skladbe, kao što su pjesme upravo sa Splitskog festivala: „Ništa nova, ništa nova“, „Tvoja ću ostat'“, „Ljubim te do bola“, „Licem u lice“, „Još mirišu kušini“, „Lanterna“, „Žena“ i mnoge druge.

„Jako mi je drago vratiti se u Split, na čijem sam festivalu nastupila čak devetnaest puta, no koncert u Meštrovićevom kašteletu bit će moj tek drugi samostalan koncert u tome gradu. Radi toga sam posebno uzbuđena i jedva čekam sa splitskom publikom podijeliti radost glazbe i dati im najbolje što im ja i moj prateći sastav možemo pružiti“, izjavila je Radojka. 

Radojka Šverko jedna je od najvećih diva hrvatske glazbene scene, s karijerom koja kontinuirano traje više od 50 godina. Svoj talent i raskošan glas etablirala je na glazbenim festivalima u Hrvatskoj, ali i nastupima i nagradama na festivalima diljem svijeta – od Rio de Janeira do Caracasa, preko Los Angelesa i Seoula, do Atene i Firenze. Surađivala je s ponajboljim domaćim skladateljima, tekstopiscima i aranžerima, kao što su Alfi Kabiljo, Ivica Krajač, Zvonko Špišić, Arsen Dedić, Andrej Baša, Silvije Glojnarić, Margit Antauer, Dalibor Paulik, Stipica Kalogjera, Jakša Fiamengo i Maja Perfiljeva. 

Njezin glazbeni opus je iznimno raznolik te uključuje zabavnu glazbu, šlagere i šansone, jazz standarde, ali i sakralni opus koji desetljećima izvodi u crkvama diljem Hrvatske, kao i inozemstvu. 

Ostvarila je i kazališnu karijeru ulogama u nekoliko mjuzikala i rock opera: Gubec-beg (uloga Jane), Grička vještica (uloga Nere), Karolina Riječka (uloga Karoline), Jadnici (uloga Fantine) i Mirakul (uloga Mare). Glumila je i u filmu Rajka Grlića Bravo maestro koji je 1978. godine bio u konkurenciji Filmskog festivala u Cannesu.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja. Među njima se ističe pet glazbenih nagrada Porin, uključujući Porin za životno djelo. Jedina je glazbenica koja je iste godine uz nagradu za životno djelo osvojila i nagradu u redovnoj konkurenciji.

2017. godine koncertom u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, uz pratnju Zagrebačke filharmonije i Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, proslavila je 50 godina karijere. Radojka svakim novim nastupom, svakom godinom na sceni postaje sve bolja i bolja, dok njezin raskošni alt dobiva na voluminoznosti, u što ćete imati prilike uvjeriti se ovoga ljeta, 7. kolovoza, u Meštrovićevom kašteletu, u pratnji vrhunskih glazbenika pod vodstvom profesora Vladimira Babina, posebno za ovu priliku proširenog gudačkim kvartetom, što će baršun u glasu naše dive učiniti još toplijim i mekšim.

Radojka Šverko

Bend profesora Babina

Tonči Grabušić

Damjan Grbac

Zvonimir Radišić

Aleksandar Valenčić

Vladimir Babin

Back vokali

Andrej Babić

Ana Jakšić

Mateja Majerle