Fado
Koncert
Ivo Perkušić, FADO5 i Mandolinski orkestar Sanctus Domnio

Fado

U povodu 30. obljetnice djelovanja Mandolinskog društva Sanctus Domnio, Meštrovićev Kaštilac ugostit će glumca i pjevača Ivu Perkušića,Mandolinski orkestar Sanctus Domnio i FADO5 na koncertu koji će oduševiti sve ljubitelje portugalske kulture i fada.

Fado

Ivo Perkušić, akademski je glumac i profesor engleskog i talijanskog jezika i književnosti. Ravnatelj je i glumac Gradskog kazališta mladih u Splitu. Dok je u boravio u Portugalu kroz učenje portugalskog jezika zaljubio se u fado, kojeg i sam počinje pjevati. Imao je niz nastupa u Hrvatskoj.

Nastupao je i u Lisabonu, u poznatoj kući fada "Tasca do Chico" u Bairro Altu gdje se upoznao i s Marizom, jednom od najvećih fado pjevačica današnjice. Pjevajući fado ostvario je jednu od najljepših i najznačajnijih koncertnih suradnji, na Avantgarde Jazz Festivalu u Rovinju, s Anom Mourom, fadisticom svjetskog glasa koja je pjevala s Rolling Stonesima, Princeom...

Mandolinski orkestar Sanctus Domnio osnovan je 1990. godine pod vodstvom glazbenog pedagoga Marina Katunarića. Od 1991. orkestrom ravna dirigent Vladimir Lukas. Orkestar je do sada održao veliki broj koncerata u domovini i inozemstvu (Italija, Vatikan, Njemačka, Austrija, Slovenija, Češka, Španjolska, Crna Gora, Makedonija) te je dobitnik brojnih domaćih i međunarodnih nagrada i priznanja za svoj rad. Na svom repertoaru orkestar ima brojne skladbe skladane izvorno za mandolinske ansamble i prerade skladbi za druge orkestre suvremenih i klasičnih skladatelja. 

Oko društva i orkestra Sanctus Domnio formirao se "Splitski mandolinski krug", krug domaćih, prije svega dalmatinskih i splitskih skladatelja. Pored ostalih nagrada i priznanja, Sanctus Domnio je dobitnik i Nagrade Grada Splita iz područja kulture za 2006. godinu, a od 2015. godine i natjecanja europskih mandolinista Giacomo Sartori u Ali (Italija) ovaj orkestar nosi titulu "najboljeg mandolinskog orkestra u Europi."