Naša Ivanka Boljkovac
Ostalo
Marija Barbieri

Naša Ivanka Boljkovac

GKMM Split

Bogato ilustrirana monografija na 312 stranica prikazuje cjelokupnu profesionalnu karijeru operne dive, nacionalne prvakinje Ivanke Boljkovac.

Naša Ivanka Boljkovac

Ivanka Boljkovac pravi je veliki operni glas dramskog soprana koji se pojavio u Hrvatskoj nakon mnogo godina. Osim toga, ona je i snažna umjetnička ličnost, u kojoj su sretno spojeni vokalno umijeće, savršena muzikalnost i iznimna scenska izražajnost. Obilježila je velike trenutke hrvatske opere u četiri desetljeća. Prisutna je u hrvatskom kulturnom životu kao osoba za koju svi znaju, postala je svojevrsni pojam umjetnice čije djelovanje prelazi granice pozornice i ulazi u javni društveni život. Umjetnica neponovljive privlačnosti neobična je operna diva našega vremena.

Marija Barbieri, autorica monografije, objavljene u izdanju Umjetničke organizacije Metropolis, kreirala je sistematiziran pregled umjetničkog djelovanja Boljkovčeve od vremena školovanja nadalje, pregled svih izvedenih opernih uloga stranih autora – Verdija, Mascagnija, Puccinija, Rossinija, Mozarta, Wagnera, Straussa i ostalih, kao i pregled opernih uloga domaćih autora – Lisinskog, Zajca, Gotovca, Krste Odaka, Zorana Juranića i ostalih. Monografija, u  prikazuje i sve koncertne nastupe te pregled nagrada i priznanja kojima je sopranistica Boljkovac počašćena za svoj rad. Monografija okuplja i probrane osvrte domaće i međunarodne kritike te umjetnika i profesionalaca s kojima je surađivala tijekom profesionalne karijere. Prikazani su i segmenti iz njezina privatnog života bazirajući se prvenstveno na vrijeme odrastanja i školovanja, kao i primarnih utjecaja na izgradnju ličnosti te početke profesionalnog glazbenog usmjeravanja Ivanke Boljkovac.