"ECSTASY" Geantraí - Irske pjesme radosti
Koncert

"ECSTASY" Geantraí - Irske pjesme radosti

Pozornica: Meštrovićev kaštelet - Crikvine

"ECSTASY" Geantraí - Irske pjesme radosti

Pozornica: Meštrovićev kaštelet - Crikvine

Pjevačica Caitriona O'Leary osnovala je grupu Dulra 1998. godine radi izvođenja irskih pjesama na nov način. Koristeći se iskustvom izvođenja srednjovjekovne glazbe, mnoge je od tih principa primijenila i na tradicionalnu glazbu rodne zemlje. Zahvaljujući tome, postigla je treperavu protočnost melodije, neometanu krutim tempima ili konvencionalnom harmonijom, oslanjajući se radije na ritam irskog jezika i na tečnost modalne linije. Krajnja jednostavnost tanano plutajuće melodijske linije pojačana je nenametljivim pridruživanjem vrsnih instrumentalista skupine Dulra, glazbenika koji se tako suvereno kreću i tokovima tradicionalne irske i onima rane klasične glazbe.

Bila su dovoljna samo dva CD-a (I am Stretched on Your Grave i Dúil, Irish Songs of Love and Nature) pa da Caitriona O'Leary i skupina Dulra postanu poznati širom svijeta zbog svojih interpretacija rane glazbe i tradicionalnih irskih napjeva. Ostvarivši prošle godine na Glazbenim večerima u sv. Donatu impresivan nastup u pratnji sjajnih glazbenika na violi, flauti, gajdama, violončelu i irskom bubnju bodhranu, Caitriona O'Leary i ove godine dolazi u Hrvatsku s onim najboljim od irskog glazbenog naslijeđa, s programom lirskih pjesama i balada o ljubavi i sreći iz 17. i 18. stoljeća.

Caitríona O’Leary - voiceAdrian Hart - fiddleÉamonn Galldubh - flute, uilleann pipes, whistleKate Ellis - celloMel Mercier - bodhrán, bones