Orkestar HNK Split: Slaveći Liszta i Mahlera
Koncert

Orkestar HNK Split: Slaveći Liszta i Mahlera

Program:

Franz Liszt: Prvi koncert za klavir i orkestar u Es-durusolist: Kemal Gekić, klavir

Gustav Mahler: Četvrta simfonija u G-durusolistica. Ivana Lazar, sopran

Orkestar HNK Split: Slaveći Liszta i Mahlera

Program:

Franz Liszt: Prvi koncert za klavir i orkestar u Es-durusolist: Kemal Gekić, klavir

Gustav Mahler: Četvrta simfonija u G-durusolistica. Ivana Lazar, sopran

Koncert Slaveći Liszta i Mahlera zamišljen je kao znak obilježavanja dvaju velikih jubileja: 200. rođendana mađarskog skladatelja i pijanista Franza Liszta, te 100. obljetnice smrti austrijskog skladatelja i dirigenta Gustava Mahlera.Osim što se na lijep način odaje obola dvojici istaknutih romantičara, ovaj koncert nudi i široke zvukovne raspone romantizma: od stanovite komornosti Lisztovog orkestra u Koncertu u Es-duru za klavir i orkestar, u kojem još odzvanja eho Beethovenovog pera, pa do voluminozne glorioznosti Mahlerovog pojačanog instrumentalnog ansambla u njegovoj Četvrtoj simfoniji u G-duru, u kojoj su (uz njegova ostala simfonijska djela) pohranjene notne i harmonijske klice na kojima će rasti muzičko klasje Schönberga i Stravinskog duboko u dvadesetom stoljeću. Gustav Mahler u Split redovito dolazi posredstvom stavka Adagietto iz Pete simfonije, a ovo je njegovo njegovo prvo pojavljivanje poslije velebne i pompozne Druge simfonije (Uskrsnuće), koja je bila izvedena na Peristilu, daleke 1994, pod ravnanjem istog dirigenta, maestra Nikše Bareze.Simfonijskom orkestru HNK Split u Lisztovom djelu pridružuje se pijanist Kemal Gekić, dok u Mahlerovoj Četvrtoj sopransku dionicu izvodi mlada sopranistica Ivana Lazar.

Nikša Bareza (Split, 1936.), hrvatski je dirigent koji više od trideset godina dirigira po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama, te je dugogodišnji (od 1992) šef-dirigent Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije. Od 2001. također je šef dirigent Opere i filharmonije Robert Schumann u Chemnitzu. U sklopu Splitskog ljeta zajedno s ansamblom splitske Opere HNK, ostvario je niz izvedaba koje će ostati zapamćene u hrvatskom glazbenom stvaralaštvu.Nikša Bareza dobitnik je brojnih domaćih i inozemnih nagrada i priznanja. Dobitnik je nagrade koja nosi ime austrijskog baroknog skladatelja Johanna Fuxa. Nagradu dobiva odmah po njenom ustanovljavanju kao prvi dobitnik, a dodijeljena mu je za zasluge na području glazbene umjetnosti u Austriji. Nagradu grada Graza dobiva za rad s Filharmonijom i Operom , a u Hrvatskoj dobiva sve značajnije nagrade za glazbeno djelovanje poput nagrade Vladimir Nazor, Milka Trnina, Judita (tri puta), Josip Slavenski, diskografsku nagradu Porin i mnoge druge.

Kemal Gekić, hrvatsko-američki pijanist. Rodio se u glazbenoj obitelji u Splitu. Isprva se glazbom bavio kao hobist, da bi 1977. godine upisao studij glasovira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Sljedeće godine nastavlja studij glasovira na Akademiji umjetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Jokut Mihailović. Po završetku studija (1983.) profesor je na istoj Akademiji sve do 1999. godine. Dvije godine poslije diplome magistrirao je i ostvario veliki rezultat na Chopinovom natjecanju u Warsawi. Napravio je veliku međunarodnu karijeru i danas je profesor glasovira na Međunarodnom univerzitetu na Floridi.

Ivana Lazar, hrvatska sopranistica. Diplomirala je pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Mire Zidarić-Orešković, a magistrirala je na poslijediplomskom studiju kod prof. Lidije Horvat Dunjko. Pohađala je majstorske tečajeve kod Dunje Vejzović, Konrada Richtera i Olivere Miljaković.Nastupala je sa svim velikim hrvatskim orkestrima i gostovala je u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Finskoj, Švedskoj, Litvi, Luxemburgu, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Irskoj, Egiptu, Argentini i Boliviji.Članica je Zagrebačke opere od 2010. gdje je ostvarila brojne uloge klasičnog opernog repertoara.

Dirigent Nikša Bareza

Solisti: Kemal Gekić (klavir), Ivana Lazar (sopran)