Aida

Aida

Aida

Premijera: 14. srpnja 2014. (Peristil)

“Dioklecijanovi graditelji, zidajući Peristil kao da su mislili na Aidu. Pozornica i gledalište stapaju se u jedno, a to je najveća vrijednost koju jedan ambijent može dati izvođačima i publici…“ zapisao je kroničar u tisku 1954. godine nakon prve peristilske Aide na Prvim Splitskim ljetnim priredbama. Od tada je Verdijeva opera postala za dugo neizostavnom konstantom Festivala, sa 115 dosadašnjih prikazivanja najizvođenija, najposjećenija, jednom riječju najomiljenija i najprepoznatljivija predstava Splitskog ljeta, njegov vječni zaštitni znak.

Prošle godine peristilska doživjela svoje četvrto premijerno postavljanje u povijesti Festivala. Redatelj Dražen Siriščević u svojoj je debitantskoj režiji po ocjenama kritike “uspio (…) učiniti više od većine tzv. profesionalnih redatelja egomanijakalne usmjerenosti, koji ne režiraju opera, nego svoje fikcije. (…) fokusiran na Verdijevu partituru, Siriščević je ostao u njenoj službi ostvarivši ono, što bi se jednostavno reklo, dobar posao. Puno sjaja, bijele, grimizne i plave boje oživjelo je scenski proctor i učinilo ga privlačnim za oko, kao što je i maksimalni angažman Orkestra i Zbora splitske Opere, uz dobro odabrane soliste, okrunio napor dirigenta da ovu Aidu postavi na čvrsti temelj jedne profesionalne operne produkcije.”

U drugoj sezoni novom Aidom ravnat će maestro Gianluca Martinenghi istaknuti talijanski dirigent mlađe generacije, a dugom i impozantnom nizu peristilskih Aida priključit će se grčka sopranistica Dimitra Theodossiou.

.

Dirigent: Gianluca Martinenghi

Redatelj: Dražen Siriščević

Scenograf: Slaven Raos

Kostimograf: Juraj Zigman

Koreografi: Oskar Harmoš i Dinko Bogdanić

Oblikovatelj svjetla: Zoran Mihanović

Zborovođa: Ana Šabašov

Egipatski kralj: Ivica Šarić

Amneris, njegova kćer: Sofia Janelidze

Aida, etiopijska princeza, robinja: Dimitra Theodossiou

Radames, egipatski vojskovođa: Mikheil Sheshaberidze

Ramfis, veliki svećenik: Ivica Čikeš

Amonasro, etiopski kralj: Ventseslav Anastasov

Glasnik: Vinko Maroević

Svećenica: Antonija Teskera

Zbor, Orkestar i Balet HNK Split

HPO Gradska glazba „Imotski“, umjetnički voditelj prof.Ivan Glibota

Koncertni majstor: Julian Nechita

 

Korepetitorice: Vera Pavasović, Tetjana Borčagivska