Ero s onoga svijeta
Opera
Jakov Gotovac

Ero s onoga svijeta

Ovoga ljeta Gotovčevu živopisnu operu ćemo moći ponovno pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojega je izvorno i ponikla - u Vrlici, rodnome mjestu književnika Milana Begovića

Ero s onoga svijeta

Ero s onoga svijeta, opera skladana na tekst književnika Milana Begovića, jedna je od rijetko izvođenih hrvatskih opera na stranim pozornicama, najviše u Njemačkoj. Podvig preodijevanja bogatog seljaka Miće koji tobože dolazi s onoga svijeta u namjeri da ispita ćud i odanost djevojke koju voli, razvija se u bogatom nizu komičnih situacija i zapleta.

Opera je puna prekrasnih narodnih napjeva koje je Gotovac vještinom najvećeg majstora uklopio u svoje djelo. U „Eri“ kuca svjež, živ scenski život, u operi žive ljudi s istinskim vrlinama i manama. Lišena patetike, puna iskričave satire, ta opera je jedno od najboljih djela slavenske operne literature.

Ovoga ljeta moći ćemo je ponovno pratiti u njenom najprirodnijem zamislivom okružju: na tlu s kojega je izvorno i ponikla - u Vrlici, rodnom mjestu Begovićevom, kao i rodnom mjestu mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac tako nenadmašno ugradio u „Era“.

Autorski tim

Dirigent Hari Zlodre
Redatelj Krešimir Dolenčić
Scenografkinja Dinka Jeričević
Kostimografkinja Danica Dedijer
Koreograf Lucijano Perić
Asistent koreografa Branka Trumbić
Zborovođa Ana Šabašov
Asistent redatelja Irena Čurik
Oblikovatelj svjetla Zoran Mihanović

Izvođači

Mića, Ero s onoga svijeta  Miljenko Đuran
Marko, bogati seljak  Ivica Čikeš
Doma, njegova druga žena Terezija Kusanović
Đula, Markova kćerka iz prvog braka Božena Svalina
Mlinar Sima  Ljubomir Puškarić
Čobanče  Tea Požgaj
  Zbor i Orkestar HNK Split
Kolo Plesni ansambl KUD Jedinstvo