Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika
Drama
Mladinić/Hektorović

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika je pravi biser pučkoga kazališta koji, s 250 izvedbi širom svijeta, traje od 1969. godine do danas kao izvorna rekonstrukcija srednjevjekovnog kazališta 

Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika

‘Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’, stilizacija tradicionalnog martirija Sv. Lovre koju je dramaturški adaptirao i redateljski potpisao Marin Carić, a već 47 godina izvode članovi Hvarskoga pučkog kazališta, jedna je od dviju najdugovječnijih hrvatskih kazališnih predstava (prva su, naravno, legendarne “Stilske vježbe”).I zasigurno jedna od najnagrađivanijih amaterskih predstava. Hvaranin Carić ‘Prikazanje života svetoga Lovrinca mučenika’ je postavio još kao brucoš, u želji da dokaže kako dobro kazalište može i mora biti blisko i razumljivo svima, počevši od njegovih sugrađana. A koliko je uspio u svojoj nakani, dokazuje činjenica da je upravo u lipnju Prikazanje…. odigrano jubilarni 250. put.

Milan Lakoš, voditelj Hvarskog pučkog kazališta i njegov dobri duh, jedini je koji od praizvedbe 1969. godine do danas nastupao u svim izvedbama - u različitim ulogama, a postave su se izmjenjivale kako su se smjenjivale generacije hvarskih glumaca-amatera. A kako ansambl predstave broji 20-ak glumaca, slobodno se może reći da je velik dio hvarskih obitelji u jednoj ili drugoj generaciji bio vezan za ovu tradicionalnu i važnu priču, priču koja u korijenu nosi odgovore na univerzalna pitanja žrtvovanja za ideale te očuvanja moralnih principa i vjere u stvarne vrijednosti u teškim vremenima.

 

„Postoje razne definicije pučkoga kazališta. Za Hvarsko pučko kazalište one su nedostatne. Za Hvarane je kazalište jednostavno: život! Hvarani su dotaknuli vrhunac umjetnosti: na pozornicu pod vedrim nebom ili pod crkvenim svodom donijeli su Jednostavnost, Istinu, Život. Orkestarsku sljubljenost prošlosti i sadašnjosti: „...jednostavne, zvonke stihove na arhaičnom hvarskom narječju kazuju uvjerljivo i s oduševljenjem koje krasi istinske zaljubljenike u kazalište i baštinu.“ (Mira Muhoberac, Vijenac)

Autorski tim

Dramaturg i redatelj Marin Carić
Kostimi Marija Žarak
Svjetlo Mili Zaninović

Uloge

Angel Ivan Blaž Brkušić
Merkurij Prošper Gilve
Valerijan Milan Lakoš
Cesar Decij Ralf-Jacky Milatić
Bonifacij, pop Petar Palarić
Astories, biskup Fabijan Brkušić
Sisto, papa Prošper Miličić
Lovrinac Marino Miličić
Kirika, udovica Jure Tomičić
Kresentij Zoran Sansović
Hudoba Joško Martinić
Felicisim Jan Milatić
Jupit Ivan Jeličić
Inpolit Ivica Tomičić
Konkordija, žena mu Toni Barišić
Dičica, njihova Ante Lakoš, Ivan Petrić, Klement Zaninović 
Kocani Visko Zaninović, Prošper Zaninović 
Roman Vislav Zaninović