Život je čudo
Drama
Ivica Ivanišević

Život je čudo

Tekst  Ivice Ivaniševića „Život je čudo“ nastao je po narudžbi velikana hrvatskoga glumišta Ivice Vidovića koji se njime želio vratiti najzahtjevnijoj scenskoj formi – monodrami.

Život je čudo

Život je čudo je monodrama nastala prema istoimenom tekstu Ivice Ivaniševića. Kao i mnoge druge velike priče o „malim“ junacima, predstava Život je čudo donosi na scenu životno potrebni optimizam i vedrinu. Njezin junak klesar Fabijan, Splićanin, samo je na prvi pogled sit svega - on je zapravo gladan, on hoće još, njegov je apetit neutaživ, on želi i dalje svjedočiti čudu života.

U retrospektivnom pogledu na vlastitu prošlost, kroz niz lokalnih simbola, jezičnih igara i uzrečica Fabijan pripovijeda o prošlosti u kojoj su povijesna zbivanja tek kulise njegove vlastite osebujne biografije. Odrastanje u siromašnom ribarsko-težačkom predgrađu, život tijekom fašističke okupacije, internacija u izbjeglički logor El Shatt, dani socijalističke izgradnje i potom, naravno, tranzicijske razgradnje - sve su to tek usputne stanice njegove osobne povijesti. Osim toga, ta biografija slijedi obrazac i zdravstvenoga kartona – sva važna razdoblja rekonstruiraju se uz pomoć bolesti od kojih je u određenom trenutku patio. A Fabijan je u tome pogledu neupitni udarnik: pravi Stahanov u svijetu pacijenata. Lakše je nabrojati zdravstvene tegobe koje su ga nekim čudom mimoišle, negoli pošasti kojima nije uspio uteći. Te nevolje nisu, međutim, odredile samo njegov životni put, nego i svjetonazor, duboko uvjerenje da je svo trapljenje ipak imalo smisla i da ga je vrijedilo podnijeti. Ovaj tekst pisan je po narudžbi velikana hrvatskog glumišta i osnivača Teatra Rugantino Ivice Vidovića. Upravo stoga tekst je ambijentiran u predjele koji su ga možda i presudno odredili te začinjen epizodama iz njegova života.

Predstavu Život je čudo, premijerno izvedenu 30. studenoga 2014. u kazalištu „Vidra“,  Teatar Rugantino posvećuje svom utemeljitelju, glumcu koji je dugi niz desetljeća u kazalištu, na filmu i televiziji stvarao nezaboravne uloge.

„ Popović je tijekom čitave predstave držao pozornost i zanimanje gledatelja te briljantnom izvedbom vrlo uspješno oživio starog Fabijana kroz sve mijene na njegovom životnom putovanju. Usprkos tragičnoj noti lika, pripovijedanje je toliko bajkovito, da je publika željna doznati još koju avanturu i anegdotu iz čudesnog Fabijanovog života. Režija Gordane Gadžić suzdržana je i precizna, nenametljivo i suptilno koristi svjetlo i glazbu, a simboličnom igrom obručem s početka i kraja, poetično zaokružuje priču. Upravo ta igra koja simbolizira radost sažima duh optimizma priče – koliko god da je teško, život je čudo“. (Olivera Radović, KAZALIŠTE.hr)

 

Cijena ulaznice: 100 kn

 

Autorski tim

Režija Gordana Gadžić
Glazba Darko Rundek
Scenografija Miljenko Sekulić
Kostimografija Elvira Ulip
Produkcija Teatar Rugantino

Izvođači

Fabijan Siniša Popović