Počinje 63. Splitsko ljeto - 28 dramskih, opernih i baletnih izvedbi, večeri poezije, izložbe...

Počinje 63. Splitsko ljeto - 28 dramskih, opernih i baletnih izvedbi, večeri poezije, izložbe...

63. Splitsko ljeto započinje u tradicionalnom terminu 14. srpnja premijerom Seviljskog brijača, komične opere Gioachina Rossinija u Meštrovićevom Kaštilcu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića.

Počinje 63. Splitsko ljeto - 28 dramskih, opernih i baletnih izvedbi, večeri poezije, izložbe...

63. Splitsko ljeto započinje u tradicionalnom terminu 14. srpnja premijerom Seviljskog brijača, komične opere Gioachina Rossinija u Meštrovićevom Kaštilcu, pod ravnanjem maestra Ive Lipanovića i u režiji Krešimira Dolenčića. Tijekom 32 festivalska dana, sve do 14. kolovoza slijedi program s 28 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih naslova, večeri poezije, pet likovnih izložbi, jednom umjetnička instalacijom, jednom promocijom knjige – ukupno 45 izvedbi koje će se odvijati na trinaest lokacija, čemu treba pridodati i šest izvedbi predstava Splitskog ljeta u Imotskom, Zagvozdu, Makarskoj, Dućama, Zadru i Šibeniku.

63. Splitsko ljeto održava se u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, te pokroviteljstvom Munistarstva kulture RH, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije. Generalni pokrovitelj Festivala je Splitska banka, a generalni medijski pokrovitelj dnevni list Slobodna Dalmacija koja je i pokrovitelj festivalske nagrade Judita koja se dodjeljuje za najveća umjetnička ostvarenja u glazbenom i dramskom programu.

Osim Seviljskog brijača na programu su još dvije premijere ansambala Hrvatskog narodnog kazališta Split. Na otvorenoj pozornici u sklopu Vile Dalmacija 9. kolovoza bit će praizvedena drama Predraga Lucića Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad, a zadnjeg dana Festivala, 14. kolovoza Balet HNK Split praizvest će plesnu predstavu Igora Kirova Derviš i smrt.

Opere

Osim premijere Seviljskog brijača u opernom programu tu su još reprizne izvedbe svojevrsnog zaštitnog znaka Splitskog ljeta, Verdijeve Aide na Peristilu, jedne od najimpresivnijih splitskih opernih produkcija proteklih godina; nagrađivane i hvaljene Puccinijeve Turandot u grandioznom ambijentu Meštrovićeve galerije; a naša najizvođenije i najpopularnija opera Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca ponovno će zaživjeti u svom „autentičnom“ ambijentu, kraj česme u Vrlici, rodnom mjestu libretista Begovića i mnogih folklornih poticaja što ih je Gotovac nenadmašno ugradio u svoje remek-djelo.

Drame

Praizvedbu Aziza (Svadbe koja je promijenila Zapad) režira Dino Mustafić u ambijentu kompleksa Vile Dalmacija na južnim padinama Marjana. Napisana još prije desetak godina, drama Predraga Lucića koja tematizira planetarnu histeriju "rata protiv terorizma" i proizvođenje industrije straha na 63. Splitskom ljetu će konačno doživjeti svoje prvo kazališno uprizorenje. Reprizno će i ove godine igrati dva publici omiljena, prava splitska dramska naslova, Smij i suze starega Splita, komad koji pršti duhom splitskih prošlih vremena i Buža Živka Jeličića, gorko-slatka komedija o „susjedima iz pakla“. Gostovanja donose naslove kao što su nagrađivana predstava Pluća Duncana Macmillana Teatra Exit; U agoniji Miroslava Krleže PUK - Putujućeg kazališta i Scene Ribnjak, predstavu zanimljivog i inovativnog koncepta; zabavnu komediju Muškarci.hr Umjetničke organizacije Teatroman i Satiričkog kazališta Kerempuh; autorski projekt Olje Lozice Prvi put kad sam ti vidjela lice Teatra &TD, intimističku, dirljivu dramu o ženi koja zbog bolesti gubi pamćenje; sjajnu dramu Kako život Nine Mitrović u produkciji Kazališta Moruzgva; te potresnu monodramu Line Prose Lampedusa Beach u izvedbi Nine Violić i produkciji kazališta Hotel Bulić.

Balet

Na pozornici HNK Split Balet splitskog kazališta 14. kolovoza praizvest će plesnu predstavu Derviš i smrt koreografa Igora Kirova, po motivima istoimenog Selimovićevog romana, a na glazbu Gorana Bojčevskog. Ostatak plesnog programa i ovog će se ljeta odvijati pod zajedničkim nazivom Plesne večeri na Sustipanu u sklopu kojih će splitski Balet reprizno izvesti svoje uspješnice Na putu i East West, a gostovat će ansambl Makedonske Opere i Baleta iz Skopja s predstavom Crvena soba / Red Room, te Kazalište Savezne zemlje Saske, iz njemačkog Radebeula s predstavom koreografa Carlosa Matasa Tango Piazzolla.

Koncerti

Koncertno će nastupiti glasoviti i splitskoj publici dobro poznati violinist Stefan Milenkovich i pijanist Rohan de Silva; Wiener glasharmonika duo; Zoran Todorovich, jedan od najzanimljivijih tenora današnje glazbene scene uz pratnju pijanista Francesca Blanca; renomirani gitarist, Splićanin Goran Listeš; Duo marimbi, odnosno Katarzyna Myćka i Filip Merčep; 45. obljetnicu proslavit će sa svojim gostima splitski zbor Brodosplit, jedan od najnagrađivanijih svjetskih zborova; te obiteljski duo Kovač, sestre Biljana, kontraaltistica i Pijanistica Vedrana.

Poezija

Poslije višegodišnjeg izostanka na Splitsko ljeto vraćaju se i poetske večeri i to posvetom i predstavljanjem triju velikih poetskih imena poniklih iz splitskog  podneblja: Tonča Petrasova Marovića, Drage Štambuka i Jakše Fiamenga.

Izložbe

Festivalski izložbeni program kreće se od izložbe Splitski likovni podsjetnik, velike retrospektive splitske likovne umjetnosti od Drugog svjetskog rata i danas gotovo mitske tadašnje ilegalne izložbe pa do današnjih dana; retrospektive snažnog i markantnog kiparskog opusa Stjepana Gračana; fotografske izložbe Pinhole Portraits Mateje Smolčić; multimedijalne izložbe Svjetlo i tama Mediterana Matka Trebotića; izložbe Ence Kovačević u sklopu ciklusa Umjetnik kod Meštrovića.Umjetnička instalacija Heterotopija grada pozabavit će se sudbinom Splita kao grada koji je ubrzanom turističkom "prenamjenom" pretvoren u scenografiju i ljušturu nekadašnjega sebe.