Pluća
Drama
Duncan Macmillan

Pluća

Teatar Exit i GK Sisak

Nagrađivana predstava Teatra Exit u režiji Aide Bukvić kroz odnos dvoje protagonista bavi se generacijom nesigurnih, strahovima obuzetih ljudi kojima su nametnuti imperativi posvemašnje „korektnosti“ -  u kojoj se gubi iskonska perspektiva bitnog i nebitnog

Pluća

Mladi, obrazovani i ekološki osviješteni.
Recikliraju, gledaju dokumentarce i art filmove, čitaju knjige o pravim stvarima, voze se biciklima i kupuju od onih koji ne izrabljuju. Ali, se i voze automobilima, kupaju u kadi i ponekad ostave vodu da curi bez prave potrebe.

Može li se imati dijete i istovremeno biti ekološki osviješten, tek je jedna od dvojbi koja će se pojaviti kada jednog popodneva On „predloži dijete“. A Ona se previše brine, previše razmišlja i ima veliku, zaista veliku potrebu razgovarati o svemu, razmotriti stvari jer sve učinjeno mora biti i dobro promišljeno.

Pluća su duhovit, emotivan, ponekad i brutalno iskren mentalni slalom generacije kojoj je propitivanje imperativ, a nesigurnost odavno postala stil življenja. Slalom prepun sumnji, strahova i potrebe za bliskošću, u kojem se neka vrata promaše, na nekima se izgubi previše vremena dok se neka zahvate baš onako kako treba, u pravom trenutku na pravom mjestu kada se ipak dogodi Život.

Aida Bukvić, redateljica

 

Premijera: 21. studenog 2016.

 

SUSRET INTIMNOSTI I PARANOIDNE DEMOKRACIJE

Pluća su, dakle, još jedna klasična glumačka predstava Exitova repertoara, s napomenom da njezino istraživanje krhke, lako lomljive veze među suvremenim parovima, kao i čitave panorame društvenih strahova kroz koje su provučeni svi naši odnosi, donosi zanimljiv diskusijski predložak za mnoge generacije punoljetnih gledatelja. Upravo živa prisutnost glumačkih lica na sceni omogućuje publici izlazak iz opće virtualnosti, kao i mogućnost sučeljavanja s vlastitom tjeskobom pomoću pojačane glumačke otvorenosti. Pluća žele da dišemo manje zgrčeno i da volimo manje unezvjereno, samim time zaslužujući poštovanje svoje publike”.  Nataša Govedić, Novi list

Autorski tim

Tekst Duncan Macmillan
Režija Aida Bukvić

Prijevod 

Lada Silađin

Scenografija

Miljenko Sekulić
Kostimi  Danijela Gotal Grgurač
Glazba  Willem Miličević
Oblikovanje svjetla Marino Frankola
Fotografije Miroslav Arbutina – Arbe
  Koprodukcija Teatra EXIT i Gradskog kazališta Sisak

Uloge

Glume Jadranka Đokić
  Amar Bukvić

Iz medija