Smij i suze starega Splita
Drama
Ivan Kovačić

Smij i suze starega Splita

Drama u režiji Gorana Golovka postala je tijekom posljednjih godina jednim od najomiljenijih ovdašnjih kazališnih uprizorenja, pršteći duhom splitskih prošlih vremena i prisiljavajući nas da zastanemo i zamislimo se kakav je to opstanak za kojim trčimo bježeći od vlastite jučerašnjice

 

Smij i suze starega Splita

S puno ljubavi i nimalo uljepšavanja, marljivo pero Ivana Kovačića na nekoliko tisuća stranica otrglo je zaboravu Split s početka 20. stoljeća. U nizu proznih crtica ostavilo nam je autentično svjedočanstvo o vremenu i ljudima koji su živjeli stvarnost potpuno drugačiju od naše. Ne zato što su bili siromašni, neuki, već stoga što su živjeli stvarnost s načelom. 
Scenska adaptacija ove motivima izdašne proze na “Judinoj ledini“ - kako Tonči Petrasov Marović naziva mitski Sustipan, groblje na kojem je i stvarno i metaforički pokopan stari Split - nizom naturalističkih vinjeta oživljuje tu stvarnost kao daleki odjek davnoga djetinjstva, kao bolno sjećanje i sjetnu ljepotu. Kroz obredne “smij i suze“ sudionika, koji su svoje duše utkali u zrak, zemlju, kamen i more ovoga našeg grada, neminovno se pitamo po kojim to načelima živimo danas?
Predstava Smij i suze starega Splita prilika je da zastanemo, sjetimo se i krenemo dalje sa sviješću da načela tih ljudi nisu bila puka ispraznost, već način opstanka i njegovanja kulturnog i urbanog identiteta čijem urušavanju svjedočimo.
Specifičan mediteranski vremensko-prostorni kontinuum, Golovko vrlo promišljeno tematizira iz vrlo različitih kutova, postavljajući cijele lepeze civilizacijski bitnih pitanja. Ponekad to radi s panoramski duhovitim odmakom kao u Boccacciovom Dekameronu (2006. na 52. splitskom ljetu) ili u De Filippovoj Velikoj magiji (HNK Split, 2008), a još češće, zagledan u dojučerašnju koloritom prebogatu lokalnu zbilju iz koje oživljavaju likovi i teme Marka Uvodića (2005. u GKM-u Split, 2007. na 53. splitskom ljetu), ili, kao sada, s nepravom zanemarenog Ivka Kovačića.

I stari Split, i njegov tankoćutni kroničar Ivan Kovačić, s neshvatljivom su lakoćom zanemareni, čak izbrisani iz naše memorije. Zato će nas Smij i suze starega Splita prisiliti da zastanemo i zamislimo se kakav je to opstanak za kojim trčimo bježeći od vlastite jučerašnjice.

Autorski tim

Adaptacija i dramatizacija  Olja Lozica
Redatelj Goran Golovko
Scenografkinja Ivana Poljak
Kostimografkinja Marija Maca Žarak
Oblikovanje svjetla  Zoran Mihanović
Scenski pokret  Alen Čelić
Glazbena suradnica  Nela Bujas Luketić
Jezična savjetnica  Jagoda Granić

Uloge

Ivan Kovačić  Ratko Glavina
Baba Filomena Kovačić  Zoja Odak 
Did Petar Kovačić  Nenad Srdelić 
Otac Špiro Kovačić  Vicko Bilandžić 
Mater Marjeta Kovačić  Bruna Bebić 
Brat Petra Kovačića  Trpimir Jurkić
Tet' Ane, žena Osibova  Snježana Sinovčić Šiškov 
Frane Kovačić, brat Ivanov  Marko Petrić
Stipe Bala, ridikul  Nikša Arčanin 
Jovana Keperova  Nives Ivanković 
Jozo Keper, Kando Gradelica, Vlaj, Vlasnik dućana, Svećenik  Zdeslav Čotić 
Dujka, Marica Prlainka, Gospoja s kapelinon  Tajana Jovanović 
Franica, Majka Prlainka  Andrijana Vicković
Momak, Zermo, Bepo, Kapo o' škovacini, Fabjan Kaliterna, Dite o' dišpeta, Ćozot, Gospodin  Goran Marković
Djeca Pjerino Luketić, Damjan Dadić