Gradski zbor Brodosplit
Koncert

Gradski zbor Brodosplit

Gradski zbor Brodosplit, međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač najvrjednijih svjetskih nagrada u zbornom pjevanju svoju će 45. obljetnicu postojanja obilježiti koncertom na kojem će im gosti biti Zlatan Stipišić Gibonni, ženska klapa Neverin, te kultni splitski blues band Otprilike ovako.

Gradski zbor Brodosplit

Muški zbor Brodosplit osnovan je 1972. godine. Svojim radom, brojem nastupa, zanimljivošću programa, vrijednošću interpretacije, kulturom pjevanja, osebujnom  zvučnošću i kompaktnošću glasova, postao je jedan od najcjenjenijih zborova u Hrvatskoj. 

Na međunarodnim festivalima amaterskih zborova dobio je prvu nagradu u Budimpešti (1991.) i Pragu (2002.), zlatnu medalju na Svjetskim zbornim igrama u Xiamenu u Kini (2006.), te naslov olimpijskog pobjednika na Zbornoj olimpijadi u Linzu (2000.) i Šampiona Svjetskih zbornih igara u Grazu (2008.).

Na Međunarodnom natjecanju muških zborova "Leevi Madetoja" u Finskoj (2010.) zbor je osvojio treće mjesto, kao prvi zbor u povijesti toga natjecanja koji nije s Baltika. Također na Međunarodnom natjecanju zborova "Lipanjski zvuci" u Petrinji (2011.) osvojio je apsolutno prvo mjesto, a na Međunarodnom natjecanju zborova "Zlatna vila" u Prijedoru (2012.) prvu nagradu publike za cjelovitost umjetničkog doživljaja, te dva priznanja stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo starog majstora i za najbolje izvedeno domaće djelo. 
U Španjolskoj 2012. godine na međunarodnom natjecanju zborova "Canta al mar" zbor je osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama muških zborova i sakralne glazbe te naslov apsolutnog pobjednika u kategoriji muških zborova, a u Zwickau u Njemačkoj 2014. godine na međunarodnom natjecanju „Robert Schumann" zbor je osvojio zlatnu pobjedničku plaketu u kategoriji muških zborova, zlatnu plaketu u kategoriji sakralne glazbe i posebnu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda za najbolje izvedeno djelo Roberta Schumanna.

Predsjednik Republike Hrvatske 2013. godine dodijelio je Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge za kulturu koje je Gradski zbor "Brodosplit" imao kao međunarodni promicatelj hrvatske kulturne baštine i osvajač svjetskih nagrada u zbornom pjevanju, a povodom 40. obljetnice uspješnog djelovanja.

Od većih djela Brodosplit je izveo Sunkovu kantatu Zlato Gospine milosti i Missu, Cherubinijev Requiem, Stipišićev oratorij Uskrsnuće, a vrhunce stručnih priznanja stekao je za antologijsko izvođenje oratorija Muka Gospodina našega Isukrsta Borisa Papandopula. 
Osim bogate koncertne djelatnosti izdao je i osam nosača zvuka, dva LP-a, jedan DVD kao i monografiju prigodom 30. obljetnice postojanja.

 

 

Program:

GZ Brodosplit (a cappella)
VINOPLET (potpuri)  - ar. Vlado Sunko

Ženska klapa Neverin
ZAPIVALA TICA MALA – obr. Ljubo Stipišić
ŽETVU ŽELA ZAGOROM DIVOJKA – obr. Vjekoslav Šuljić

GZ Brodosplit (a cappella)
LIPA LI SI KAMEŠNICE OD NEBESA I ZEMLJE – ar. Vlado Sunko

GZ Brodosplit, ženska klapa Neverin, grupa Otprilike ovako
ZAHVALNICA – Vlado Sunko (praizvedba)

Zlatan Stipišić Gibonni, GZ Brodosplit
UDICA - Zlatan Stipišić Gibonni
DOBRI LJUDI - Zlatan Stipišić Gibonni

GZ Brodosplit (a cappella)
SPLITSKI AKVAREL – Ivo Tijardović- obr. Vlado Sunko
DALEKO ME BISER MORA  – Ivo Tijardović- obr. Vlado Sunko

Grupa Otprilike ovako, GZ Brodosplit
AM I WRONG – Moore, Kevin – obr. Otprilike ovako
PAROBROD – Jadran Zlodre-Gobbo
SOON AH WILL BE DONE  - William L. Dawson
TOTAL PRAISE –Richard Smallwood

GZ Brodosplit (a cappella)
HAPPY TOGETHER  - ar. Liz Garnett
I FEEL FINE – Lennon- MacCartney

Dirigent Vlado Sunko
   
Nastupaju Gradski zbor Brodosplit
  Ženska klapa Neverin
  Zlatan Stipišić Gibonni