Stjepan Gračan Retrospektiva 1970 - 2016
Izložba

Stjepan Gračan Retrospektiva 1970 - 2016

Gračan je ostvario neka od najsnažnijih i najmarkantnijih kiparskih djela pobunjene, revoltirane, ljudski angažirane umjetničke svijesti, otjelovljene u krajnje uznemirujućim, masakriranim figurama ubojite, ektremne poetike apsolutnog ekspresionizma.

Stjepan Gračan Retrospektiva 1970 - 2016

Stjepan Gračan rođen je u Prugovcu 1941. godine. Prvo odabire studij povijesti umjetnosti i psihologije, nakon kojeg se odlučuje za Akademiju. Završio je kiparstvo na Akademiji u Zagrebu, te diplomirao kod A. Augustinčića. Jedan je od osnivatelja grupe Biafra. Karakteristike njegova rada su naglašavanje grotesknih oblika, izražajno i pojačano izobličenje ljudskog lika radi dramatičnijeg donošenja same ideje i sadržaja. Česti materijal kojeg koristi je poliester u kombinaciji s drugim materijalima najčešće obojan. Izradio je i mnoge javne skulpture i spomenike poput spomenika V. Nazoru u Zagrebu. Predaje na Akademiji u Zagrebu.

Na retrospektivnoj izložbi u Galeriji Kula najranija prezentirana djela su ona nastala u vrijeme formiranja Likovne grupe Biafra 1970. godine, kojoj je Gračan bio uz Miru Vucu osnivačem i frontmanom u tumačenju stavova i djelovanja grupe. U osam godina postojanja grupe, Gračan je ostvario neka od najsnažnijih i najmarkantnijih kiparskih djela pobunjene, revoltirane, ljudski angažirane umjetničke svijesti, otjelovljene u krajnje uznemirujućim, masakriranim figurama ubojite, ektremne poetike apsolutnog ekspresionizma. Taj svoj kiparski izraz violentne figuracije Gračan nije napustio prestankom postojanja Biafre (1978.), nego je nastavio podjednakim nabojem i intenzitetom i u narednim godinama i desetljećima sve do danas.