Robert Adam and Diocletian's Palace in Split
Ostalo
Promocija knjige eseja

Robert Adam and Diocletian's Palace in Split

Kada je 1757. godine škotski arhitekt Robert Adam došao iz Rima u Split istražiti kasnoantičku Dioklecijanovu palaču, očekivao je vidjeti velebnu rimsku vilu. Umjesto toga zatekao je neobičnu građevinu koja se u srednjem vijeku transformirala u grad.

Robert Adam and Diocletian's Palace in Split

Istraživanje tog živog spomenika Adam je pretočio u originalnu arhitektonsku teoriju, u jednoj od najljepših knjiga 18. stoljeća, objavljenoj u Londonu 1764. godine. Lekcija koju je doživio u Splitu utjecala je i na njegove arhitektonske projekte te dijelom odredila i “Adam Style”, specifični klasicistički stil koji je ostvario znatan utjecaj na europsku i američku arhitekturu.

Grupa znanstvenika okupila se u Splitu o 250 obljetnici objave Adamove knjige. Iz njihova se razgovora razvio niz eseja posvećenih Robertu Adamu i Dioklecijanovoj palači, ilustriranih s više od 200 slikovnih prikaza iz brojnih svjetskih arhiva i muzeja, od Sir John Soane’s Muzeja u Londonu do Ermitaža u Petrogradu.

Ova nam knjiga pokazuje da se Dioklecijanova palača, jedna od najslojevitijih građevina uopće, u svojoj antičkoj osnovi nije mnogo promijenila od Adamova posjeta Splitu. No ona je i više od priče o Adamu i Dioklecijanovoj palači; ona je ujedno i vodič po njezinim prostorima i spomenicima unutar nje, svjedok njezinih mijena i trajnosti, što bez Adamova istraživanja ne bismo u dovoljnoj mjeri mogli niti razumjeti niti doživjeti.

Izdavači

Školska knjiga, d.d. & Institut za povijest umjetnosti

Znanstveni urednici

Joško Belamarić, Ana Šverko