Novosti detalj SLJ64

Otvoreno 70. Splitsko ljeto – vrijedan, sadržajan, ambiciozan i hrabar program

Otvoreno 70. Splitsko ljeto – vrijedan, sadržajan, ambiciozan i hrabar program

Jubilarno 70. Splitsko ljeto svečano je otvoreno na Peristilu. Uoči prve festivalske izvedbe Festival je otvorenim proglasio gradonačelnik Splita Ivica Puljak. U prepunom peristilskom gledalištu otvorenju je prisustvovao i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, visokog pokrovitelja Festivala, Zdravko Zima, predsjednikov  savjetnik za kulturu, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Tomislav Šuta, kao i izaslanica predsjednika Vlade RH, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek.

Otvoreno 70. Splitsko ljeto – vrijedan, sadržajan, ambiciozan i hrabar program

Festivalsku je zastavu podigla djelatnica Hrvatskog narodnog kazališta Split, organizatora Splitskog ljeta, voditeljica računovodstveno - financijske službe Marija Čule. Program otvorenja jubilarnog Splitskog ljeta nadahnuto i duhovito vodili su mladi glumci splitskog HNK Donat Zeko i Stipe Jelaska.

„U prigodnoj riječi splitski je gradonačelnik, između ostalog, rekao: „Program u kojem ćemo zajedno uživati sljedećih mjesec dana vrijedan je i sadržajan, ambiciozan i hrabar, sve ono što krasi Split i vjernu publiku Splitskog ljeta. Ljeto u Splitu fenomen je koji svojom energijom, sadržajima i bogatstvom različitost čini naš grad posebnim i jedinstvenim. Kao grad kulture i umjetnosti Split se, kao i svi povijesni gradovi, trudi sačuvati svoju povijesnu baštinu, valorizirati je, čuvati i prezentirati kao najvrjedniji dragulj. Istovremeno grad živi dinamiku turizma koja donosi energiju mladosti i živost sadržaja koje ne želimo zatomiti već njima odgovorno upravljati. Split živi multikulturalnost i promjene kojima se moramo prilagoditi i na njih znati odgovoriti otvorenošću, dijalogom i uvažavanjem i znanjem. Split nije isključiv, u njemu Ima mjesta za sve koji mu pristupaju s ljubavlju i poštovanjem. Skrad suživota i ljepota različitosti su izazovi na koje ćemo znati odgovoriti ne gubeći ništa od sebe već dajući najviše od sebe. Splitsko ljeto kao epicentar kulturnih događaja igra važnu ulogu u toj ravnoteži”.

Nakon što je gradonačelnik Puljak proglasio 70. Splitsko ljeto otvorenim solisti, ansambli Opere i Baleta HNK Split uz Dječji zbor Glazbene škole Joispa Hatzea, pod ravnanjem maestra Ivana Huta, a u režiji Michała Znanieckog, nadahnuto su izveli scensku kantatu Carla Orffa Carmina burana. Tako je započeo bogat program ovogodišnjeg Splitskog ljeta koji će se odvijati do 14. kolovoza na 16 ambijentalnih pozornicama, pored splitskih i u Vrlici te Kaštel Gomilici, a publici će ponuditi 36 opernih, dramskih, baletnih, koncertnih, likovnih programa u ukupno 54 izvedbe.