Novosti detalj SLJ64

Kroćenje goropadnice na 33. Gavellinim večerima

Kroćenje goropadnice na 33. Gavellinim večerima

Predstava Kroćenje goropadnice Hrvatskog narodnog kazališta Split 4. prosinca gostovat će na 33. Gavellinim večerima. Zapažena i od kritike hvaljena predstava redatelja Ivana Plazibata bit će izvedena u konkurenciji od ukupno 12 kazališnih predstava iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Mađarske na festivalu koji se održava u Zagrebu, a traje od 1. do 14. prosinca.

Kroćenje goropadnice na 33. Gavellinim večerima

Drama Kroćenje goropadnice Williama Shakespearea na sceni je HNK Split premijerno je izvedena u svibnju ove godine u režiji Ivana Plazibata. Predstava je dobila brojne kritičarske pohvale između ostalog kao "politički najintrigantnija hrvatska predstava u posljednje vrijeme", "snažna i hrabra predstava koja nudi zrcalo istine o odnosima između dva čovjeka, muškarca i žene, pojedinca i grupe, moćnijega i slabijega, okrutnijega i pokornijega". Predstava je to u kojoj se iskazala mahom mlađa generacija splitskih glumaca. Pored Katarine Romac u naslovnoj ulozi protagonisti su Goran Marković, Ana Marija Veselčić, Filip Radoš, Nenad Srdelić, Marjan nejašmić Banić, Pere Eranović, Stipe Radoja, Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić i Luka Čerjan.

33. Gavellini dani drugi su festival na kojem nastupa Kroćenje goropadnice. Početkom studenog predstava je gostovala na 23. Festivalu jugoslovenskog pozorišta u Užicu. Tom je prilikom mladoj glumici Ani Mariji Veselčić pripala nagrada za najbolju epizodnu ulogu u izuzetno oštroj konkurenciji velikih glumaca s područja regije.