Novosti detalj SLJ64

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl rane glazbe u Podrumima

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl rane glazbe u Podrumima

Koncertom nazvanim Amor' dolcegarbo publici 64. Splitskog ljeta u petak 3. kolovoza s početkom u 21 sat u Podrumima Dioklecijanove palače predstavit će se komorni vokalni ansambl Antiphonus zajedno s uglednim tenorom Krešimirom Špicerom te lutnjistom Erazemom Grafenauerom, violinisticama Anom Vasič i Mojcom Jerman, violisticom Hiwote Tadesse i Pavlom Zajcevom na violončelu.

Ponajbolji hrvatski vokalni ansambl rane glazbe u Podrumima

Pod vodstvom svoga umjetničkoga voditelja, Tomislava Fačinija, ponajbolji hrvatski vokalni ansambl Antiphonus se u svojih deset godina postojanja kiti već nizom maštovitih programa, s originalnim pristupom interpretaciji, domišljatim, uvijek živopisnim načinom kojim publiku pridobiva za neka stara vremena, staru glazbu i glazbenike iz doba baroka, pa i dalje prema još davnijoj renesansi ili srednjevjekovlju… Otkriva i ranoj glazbi bliske veze prema tradicionalnoj i suvremenoj glazbi, gradeći širok repertoar, u kojima su i djela nastala po narudžbi. Nastupa na uglednim festivalima u Hrvatskoj i izvan nje, a od 2014. godine pokreće u Zagrebu koncertne cikluse Triade i Trinitas, na kojima izvodi djela poput Bachove Muke po Ivanu ili Monteverdijeve Vespro della Beata Vergine. S međunarodno uglednim hrvatskim tenorom, istaknutim tumačem barokne glazbe, Krešimirom Špicerom, slavnim lutnjistom Edinom Karamazovom i violinistom Dmitrijem Sinkovskim, uskoro objavljuju album hrvatske renesansne i barokne glazbe, prikazujući nam znane motete Ivana Lukačića u novom svjetlu i otkrivajući nam glazbene vojske Parnasa u opusu Vinka Jelića, nastalome usred Tridesetogodišnjega rata, u elzaškom Zaberneu, gdje je Jelić pustio svoje mediteranske korijene. Na koncertu će biti prikazano i samo žarište barokne glazbe, Venecija, u djelima prvih velikih opernih tvoraca, Monteverdija i Cavallija, kao i Vivaldija, Tartinija, Uccelinija...

Antiphonus čine sopranistice Monika Cerovčec i Anabela Barić, altistica Martina Borse, tenori Ivan Bingula i Siniša Galović te voditelj ansambla Tomislav Fačini (bas, čembalo).